SøkLast ned appen

Sparetips fra investeringsrådgiveren

Sparing behøver ikke å være komplisert. Med full oversikt over de vanligste spareproduktene og noen gode tips fra en spareøkonom, er mye allerede gjort.

Bilde av investeringsrådgiver Christine Bentzen

Investeringsrådgiver Christine Bentzen sier mange tar kontakt om hva de bør investere i, og hvordan man kan spare penger selv i dyre, usikre tider. Her får du hennes beste sparetips.

— I det siste har vi opplevd at veldig mange tar kontakt med spørsmål om hva de bør investere i, og hvordan man kan spare penger selv i dyre, usikre tider. Etter en periode med store svingninger i markedet og økte priser på blant annet matvarer, strøm og drivstoff, føler mange på en usikkerhet og ønsker råd til hvordan de bør plassere sparepengene sine for å sikre fremtiden sin best mulig.

Det sier Christine Bentzen. Hun jobber som investeringsrådgiver og spareøkonom hos oss, og snakker daglig med kunder som ønsker råd rundt hvordan de skal ta vare på pengene sine. Derfor har hun god oversikt over hvordan den økonomiske stemningen er i norske husholdninger.

I usikre tider kan det være ekstra skummelt å plassere pengene sine i et spareprodukt man ikke er veldig god kjent med fra før.Christine Bentzen, Investeringsrådgiver

Hun råder alle som er i tvil om hva de skal gjøre med sparepengene sine å ta kontakt med en rådgiver.

— Da kan vi som jobber med dette hver eneste dag – og som kjenner produktene våre inn og ut – finne ut hvilken spareform som passer best for akkurat ditt behov.

I juni har de fleste av oss fått utbetalt feriepenger. Samtidig er den norske kronen svakere enn på lang tid og rentene ligger fortsatt høyt. Christine kommer med ett tips til alle som lurer på hva de bør gjøre med pengene de får utbetalt:

— Jeg anbefaler alle å bruke pengene på nødvendige utgifter, og ellers sette av så mye som mulig til sparing.

Ingen spørsmål er for store eller for små

Vi har autoriserte rådgivere som kan hjelpe deg med sparing. Ingen spørsmål er for store eller for små.

Snakk med en rådgiver

Kontosparing — perfekt til buffer

Sparing på konto er et godt valg om du sparer med en kortere tidshorisont, for eksempel til konkrete innkjøp som en ny sofa, neste års ferie eller et nytt kjøkken.

— For kontosparing kan du enkelt sette opp en fast overføring med et valgfritt beløp fra lønnskontoen til sparekontoen din. Setter du opp en fast overføring på lønningsdagen, er det mulig du ikke merker at du sparer engang.

Christine anbefaler at du har en buffer tilgjengelig på en sparekonto. En buffer er et pengebeløp du har tilgjengelig for å kunne dekke uforutsette kostnader, for eksempel hvis vaskemaskinen plutselig må erstattes, en bil må på verksted, eller en dyr tannlegeregning dukker opp i innboksen.

– Hvor mye man bør ha i buffer avhenger blant annet av livssituasjon og størrelsen på din husholdning. En tommelfingerregel er at bufferkontoen bør tilsvare minimum to måneders utgifter, sier hun.

Sparing i fond for å sikre egen fremtid

Fond er et mye enklere produkt å investere i enn folk flest er klar over. Et fond investerer i ulike aksjer og verdipapirer på vegne av sparerne, noe som fører til en lavere risiko enn dersom du kun har investert i én aksje. I urolige perioder vil du ha flere ben å stå på. Dersom én aksje i fondet faller, kan en annen stige i verdi i samme periode, sier Christine.

Hun legger til at den største fordelen med å investere i fond, er at du ikke trenger å aktivt følge med fra dag til dag eller ha inngående kunnskap om økonomi. Hvert fond har nemlig en profesjonell fondsforvalter som gjør denne jobben for deg. Det eneste du må gjøre, er å velge hva slags fond du ønsker å investere i:

– Et aksjefond investerer i aksjer og passer til langsiktig sparing i fem år eller mer, mens et rentefond investerer i rentepapirer. Rentefond passer normalt sett for en kortere tidshorisont enn aksjefond, og deles inn i obligasjonsfond og likviditetsfond. Det finnes også kombinasjonsfond som består av både aksjer og rentepapirer.

Les mer om hvilke fond som passer for deg.
Eldre par holder rundt hverandre foran vindu

Sparer du til noe mange år frem i tid, for eksempel til pensjon, kan sparing aksjefond være en god sparemåte.

En investering i fond og aksjer innebærer risiko, og et aksjefond kan ha store svingninger i verdi.

— Men mange glemmer at risiko ikke bare betyr en nedside. Det er viktig å huske på at verdien ikke bare svinger nedover, men også opp. Høyere risiko betyr også høyere potensiell oppside.

Som kunde i Sbanken-konseptet er det enkelt å handle både aksjer og fond. Alt du behøver å gjøre, er å opprette en aksjesparekonto. Der kan du handle aksjer og fond direkte, så lenge de er innenfor EU eller EØS.

— Det geniale med en aksjesparekonto, er at du kan selge og kjøpe fond og aksjer uten å betale skatt. Du betaler først skatt når du tar gevinsten ut av kontoen, sier Christine.

Les mer om aksjesparekonto

Sparing til barn og barnebarn

Den siste spareformen Christine ønsker å komme inn på, er barnesparing.

— Mange ønsker å spare for barnas framtid. Enten man sparer for å hjelpe barna inn på boligmarkedet eller sparer til førerkort og studier, er det lurt å starte tidlig, sier hun.

Hun har sett mange gode løsninger i sin tid som investeringsrådgiver:

— En god løsning kan være å spare hele eller deler av barnetrygden i en månedlig spareavtale. Ved å kjøpe fond jevnlig over tid, vil man handle fond på ulike tidspunkt i markedet, noe som er bra for å redusere risikoen i sparingen din, sier Christine.

En spareavtale lar deg nemlig kjøpe fond både når markedet stiger og synker, noe som fører til at gjennomsnittsprisen på fondsandelene du kjøper vil være lavere enn om du gjør et engangskjøp når prisene er høyere.

Slik sparer du til barn og barnebarn

Mange er skeptiske til å ta risiko ved å spare i aksjefond til barn eller barnebarn. Du vil selvfølgelig ikke at pengene til barnet skal falle i verdi. I praksis er det liten risiko for dette. Grunnen er ett spesielt forhold ved sparingen, nemlig langsiktighet over veldig mange år.

Dette må du tenke på når du sparer til barna

— Aldri for sent

Avslutningsvis deler Christine sine beste tips til alle som er nysgjerrig på sparing og investering:

— Mitt aller beste tips må være at det aldri er for sent å starte å spare. Dersom du er usikker på hvilken spareform du bør velge, anbefaler jeg at du tar kontakt med en rådgiver.

Et godt sted å komme i gang for de aller fleste er en spareavtale.

— Uansett om du skal spare på konto, fond eller aksjer, anbefaler jeg deg å legge til rette for at sparingen går av seg selv. Det lureste er nærmest å glemme hele spareavtalen, slik at pengene står urørt i lengst mulig tid. Du trenger ikke nødvendigvis være like redd for å ta noe risiko hvis du skal spare lenge. Husk at pengene ikke er tapt bare fordi verdien har falt akkurat nå.

Les mer om spareavtale i fond

Relevante artikler

Magnus Selven

Derfor bør du spare månedlig i urolige tider

Når Norge stengte ned i mars 2020, falt Oslo Børs over 30 prosent på et par uker. Likevel ville en fast spareavtale i fond lønne seg i samme periode.

Les hvorfor du bør spare månedlig
Kvinne sjekker telefonen på torg

Disse fondene får terningkast 6 akkurat nå

Dine Penger gir månedlig terningkast til fond. Terningkastet gjenspeiler ifølge dem hvilke fond som får høyest avkastning i forhold til risiko.

Se fondene med terningkast 6
Kvinnelig fallskjermhopper i luften

Sparing i fond – hva skal du velge?

Vi forteller deg hvordan du kan spare forsiktig med lavere risiko, litt mer vågalt – eller et sted midt i mellom. Det finnes fondssparing for alle.

Hvilke fond skal du velge?
Mor og barn leker i badebassenget

Hvordan bør du spare feriepengene?

40 % sparer for å ha en buffer, og 40 % sparer for å sikre egen fremtid. Da er feriepengene en perfekt mulighet til å spe på sparingen.

Slik kan du spare feriepengene

Var denne artikkel nyttig?

Kontakt oss

Vi har åpent 07-22 (10-18)

Ring 55 26 00 00Skriv til oss

© Sbanken – et konsept levert av DNB Bank ASA.