SøkLast ned appen

Slik velger du fond som passer deg

Det finnes fond og måter å spare på som passer enhver, men hvordan vet du hva som passer til deg og din sparing?

For å hjelpe deg å finne fondene og sparemåten som passer deg, har vi laget et par scenarioer. Kjenner du deg igjen i noen? Da vet du hva du skal gå for.

Jeg skal sette penger til side til uforutsette utgifter

En sparekonto uten begrensninger er et vanlig alternativ for sparing til uforutsette utgifter. Den enkleste måten å sette til side penger til uforutsette utgifter er med en månedlig spareavtale.

Det er likevel mulig å spare i fond til uforutsette utgifter. Et alternativ til sparekonto er å spare i likviditetsfond (tidligere kalt pengemarkedsfond). Denne fondstypen har aller lavest risiko, men litt høyere forventet avkastning enn en sparekonto. Det er svært lite svingninger i verdien, noe som gjør at tidshorisonten kan være helt nede i 6 måneder. Fond har ingen binding, og pengene er normalt tilgjengelig etter 2 til 7 virkedager når du selger fondene.

Du kan filtrere og se alle likviditetsfond i fondslisten når du skal velge fond i appen.

Jeg sparer til en større ting om et par år, som bryllup eller en dyr reise

Obligasjonsfond eller kombinasjonsfond er fondene du bør velge hvis du trenger pengene om 3 til 5 år, men samtidig ønsker en høyere forventet avkastning enn du kan få på en sparekonto. Verdien til obligasjonsfond svinger gjerne i takt med aksjemarkedet, men svingningene er mindre.

Kombinasjonsfond er en annen fondstype som kombinerer aksjefond og rentefond. Det finnes ulike kombinasjoner med høy eller lav andel aksjefond. Jo høyere andel aksjer i kombinasjonsfondet, jo høyere forventet avkastning og risiko. Kombinasjonsfond har ofte et tall inkludert i fondsnavnet. Det kan for eksempel stå «50» på slutten. Dette betyr at aksjeandelen er på 50 % av fondet.

Du kan filtrere og se alle obligasjons- og kombinasjonsfond i fondslisten vår når du skal velge fond i appen.

Jeg vil spare mer enn 5 år, for eksempel til pensjon, barnesparing frem til barnet blir 18 år, eller en hytte

Aksjefond bør utgjøre størsteparten eller all sparingen din når du skal spare i mer enn 5 år. Det er en fordel at du sover godt om natten med svingninger i sparingen underveis.

Aksjefond er fondstypen med høyest forventet avkastning og høyest risiko, men med en lang tidshorisont på sparingen blir risikoen redusert. Sannsynligheten for en god avkastning øker jo flere år du sparer.

Den enkleste måten å komme i gang med langsiktig sparing er å starte en spareavtale i et globalt indeksfond, så går sparingen av seg selv.

Du kan filtrere og se alle aksjefond og indeksfond når du velger fond i appen.

Jeg trenger litt hjelp til å velge

Lyst på mennesklig hjelp? Ta kontakt med en av våre autoriserte investeringsrådgiver, så får du hjelp til å finne sparingen som passer akkurat deg og din økonomi. Ingen spørsmål er for store eller små for rådgiverne våre.

Christine Bentzen

Vi er tilgjengelig hverdager fra 08:30 til 16:00

Få gode spareråd

55 26 00 00 Send e-post

Fellesnevner for alle scenario

Enten du sparer til uforutsette utgifter eller til pensjon, er det et par ting du bør ha i bakhodet:

  • Sett opp en månedlig spareavtale. Da går sparingen av seg selv, og sparer du i fond kjøper du fond i gode og dårlige tider. En spareavtale reduserer på denne måten risikoen i sparingen din.
  • Ikke vær redd for å ta risiko når du skal spare lenge - det kan lønne seg. 18 år med sparing til barn i en fast spareavtale, reduserer for eksempel risikoen mye.
  • Ikke foreta deg noe når verdien på fondene svinger, med mindre du trenger pengene på kort sikt. La spareavtalen dure og gå. Det lureste du gjør er å starte spareavtalen, og så glemme den. Å prøve å time bunner og topper i markedet kan være veldig ødeleggende for det endelige sparemålet. Du kan lese om hvorfor det er lurt å spare i urolige tider her.
Gå videre til neste steg i spareskolen: lær om kontoer til fondssparing

Historisk avkastning er ingen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, verdipapirfondets risiko, samt kostnader ved tegning, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.

Ta med deg sparingen på farta!

Start fondssparing på bussturen hjem, invester i aksjer fra sofakroken, eller sjekk feriekontoen din i et kjedelig møte.

Last ned i App StoreLast ned i Google Play
Download app QR code

Ta med deg sparingen på farta!

Start fondssparing på bussturen hjem, invester i aksjer fra sofakroken, eller sjekk feriekontoen din i et kjedelig møte.

Del din mening om spareskolen! Nyttig eller ei?

Kontakt oss

Vi har åpent 07-22 (10-18)

Ring 55 26 00 00Skriv til oss

© Sbanken – et konsept levert av DNB Bank ASA.