Derfor bør du spare månedlig i turbulente tider
Grunnen er enkel: historisk har markedet hentet seg inn igjen etter fall. Det lureste du gjør er å starte en spareavtale, og så bare «glemme» den.
Sbanken - et konsept fra DNB
Med en månedlig spareavtale i fond, kjøper du andeler i fond automatisk hver eneste måned. Resultatet er at du kjøper fond både når markedet går opp, og når markedet faller. I turbulente tider når markedet faller, koster andeler i fond mindre enn før.
Det betyr at du får flere andeler for den faste summen i spareavtalen din. Når markedet begynner å stige igjen, har du dermed flere andeler i fond som du får med deg på oppturen. Du kan se et eksempel på dette nedenfor.
Eksempel på en fast spareavtale gjennom pandemiåret 2020
Når pandemien kom og Norge stengte ned i mars 2020, falt Oslo Børs over 30 prosent på et par uker. Likevel ville en fast spareavtale i fond lønne seg i samme periode.
I grafen lenger nede kan du se tidspunkter for kjøp av fond i en fast spareavtale med trekk på lønningsdato den 15. i måneden. Tabellen viser hvor stor gevinst hvert av kjøpene i spareavtalen fikk, og hvor stor totalavkastningen ble på slutten av året.
Å la en spareavtale fortsette, og faktisk spare mer, er sannsynligvis det lureste du kan gjøre i en periode med økonomisk usikkerhet.Magnus Selven, Leder for investeringsrådgivning
Størst avkastning når det stormet som mest
Leder for investeringsrådgivning i Sbanken-konseptet, Magnus Selven, forteller at mange vurderer å stanse spareavtalene sine i urolige børstider. Den logiske forklaringen er at de ikke ønsker å putte penger inn i noe som ser ut som et tapssluk. Du tenker kanskje at det er logisk, men det er faktisk feil.
- Historien viser at markedet har hentet seg inn igjen etter nedgang. Å la en spareavtale fortsette, og faktisk spare mer, er sannsynligvis det lureste du kan gjøre i en periode med økonomisk usikkerhet.
En spareavtale i 2020: llustrasjon av en spareavtale med månedlige trekk gjennom pandemiåret 2020, når Oslo Børs falt over 30 %. Bilde: Sbanken/DNB.
Avkastning: Tabellen viser hvor mye hvert trekk i spareavtalen ville gitt i avkastning ved utgangen av året. Kilde for utvikling av OSBX Indeksen brukt i utreningen: Euronext. Bilde: Sbanken/DNB.
Som du ser har den faste spareavtalen i løpet av året gitt en avkastning på 17,4 %, selv om markedet falt over 30 prosent når pandemien kom. Hadde du derimot kjøpt fond kun i gode tider og investert alle 12 000 kronene i januar, ville avkastningen bare vært på 3,9 %.
Hvis du hadde valgt å droppe sparingen helt fordi avisene skrev om krise i aksjemarkedet, ville du gått glipp av fordelen ved å ha en fast spareavtale i usikre økonomiske tider.
Leder for investeringsrådgivning, Magnus Selven, sier det er lurt å ha en spareavtale i perioder med økonomisk usikkerhet. Foto: Cecilie Bannow.
Når Norge og verden stengte ned i mars 2020, ser du på grafen at aksjemarkedet falt kraftig. Avisoverskriftene om aksjemarkedet var på tidspunktet de mest negative. Det var krisetilstander. Mange valgte å stanse spareavtalene sine.
Likevel står utviklingen til det månedlige trekket i midten av mars måned i sterk kontrast til negative nyheter. Trekket i mars har den største avkastningen av alle trekkene - over 50 % ved utgangen av året!
Går det alltid opp etter at det har gått ned?
Eksempelet med Covid-19 er spesielt av to grunner. Fallet i aksjemarkedet skjedde raskt, men hentet seg også inn igjen raskt. I tillegg var fallet i markedet ikke utløst av økonomiske årsaker, men usikkerheten om hvordan pandemien ville påvirke økonomien.
I andre finanskriser som er utløst av økonomiske årsaker, som for eksempel finanskrisen i 2008, skjer som oftest både fallet og innhentingen saktere enn vi så under pandemien i 2020. Effekten av en spareavtale er likevel den samme som vi har vist ovenfor, bare over en litt lengre tidsperiode. Du får rett og slett kjøpe flere andeler i fond for pengene.
All historikk viser nemlig at det globale markedet har hentet seg inn igjen etter at det har gått ned.
En fast spareavtale reduserer risikoen du tar
Med en spareavtale sprer du kjøpene dine over en lang periode. Du får ikke bare dra nytte av nedganger i markedet som vi viste ovenfor. Du unngår også å kjøpe fond kun når det er dyrt. Et resultat av dette er at risikoen i sparingen din blir lavere.
Historisk avkastning er ingen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, verdipapirfondets risiko, samt kostnader ved tegning, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.
Artikler om sparing
Disse fondene får terningkast 6 akkurat nå
Dine Penger gir månedlig terningkast til fond. Terningkastet gjenspeiler ifølge dem hvilke fond som får høyest avkastning i forhold til risiko.
Se fondene med terningkast 6Sparing i fond – hva skal du velge?
Vi forteller deg hvordan du kan spare forsiktig med lavere risiko, litt mer vågalt – eller et sted midt i mellom. Det finnes fondssparing for alle.
Hvilke fond skal du velge?Er sparing i globale indeksfond noe for meg?
Mange som sparer i fond sverger til globale indeksfond for langsiktig sparing. Det er det gode grunner til. Her kan du lese om hvorfor.
Sparing i globale indeksfondHvorfor du bør ha en bufferkonto
En bufferkonto er en sparekonto som gir deg ekstra økonomisk trygghet, og hjelper deg med uforutsette utgifter.
Lær mer om bufferkonto