SøkLast ned appen

Sparing i fond — hva skal du velge?

Du trenger ikke ta stor risiko for å spare i fond. Men høyere risiko gir deg større potensiale for avkastning. Vi forteller deg hvordan du kan spare forsiktig med lavere risiko, litt mer vågalt - eller et sted midt i mellom.

Kvinnelig fallskjermhopper i luften

Sbanken - et konsept fra DNB

Lesetid 2 minPublisert 13.03.24Oppdatert 14.03.24

Du kan velge fond selv rett i appen, eller overlate det hele til en autorisert rådgiver. Uansett om du har lyst til å lære mye om fondshandel, eller om du helst vil sette deg minst mulig inn i det, finnes det løsninger for deg.

Lavere risiko 😊

Du har lyst på høyere avkastning enn det du får på en sparekonto, men du vil helst unngå de store svingningene. Da kan rentefond være tingen. Det finnes to typer rentefond, likviditetsfond og obligasjonsfond.

Likviditetsfond har den laveste risikoprofilen av de to, men har også lavere potensiale for avkastning.

Likviditetsfond passer for kortere sparehorisonter på ett år, eller i kombinasjon med aksjefond og indeksfond for å redusere risikoen.

Midt i mellom 🥰

Rentefond av typen obligasjonsfond finnes i flere ulike former, og varierer stort både i risikoprofil og i forventet avkastning. Generelt sett svinger obligasjonsfond mer enn likviditetsfond, men de gir også større potensiale for avkastning.

Det er lurt å se på risikomerkingen av fondet, og gjerne lese litt om fondet også før du kjøper. Obligasjonsfond passer for deg som skal spare i mer enn ett år.

Kombinasjonsfond inneholder både obligasjoner og aksjer. Denne typen fond gir gode muligheter for tilpasning av hvor stor risiko du ønsker å ta, uten at du selv må sette sammen en portefølje av rentefond og aksjefond.

Lær mer om sparing i fond og aksjer!

Vi har samlet det viktigste for deg som ønsker å lære mer om sparing i fond og aksjer. Les om alt fra hva et fond egentlig er, til hva som er risikoen med investering i aksjer.

Besøk spareskolen

Litt mer vågalt 😎

For langsiktig sparing er det aksjefond som gjelder. Du må tåle at sparepengene svinger i verdi, men til gjengjeld kan du bli sittende igjen med en ganske pen avkastning. Sparehorisonten din bør være fem år eller mer.

Du kan velge mellom aktive aksjefond der en forvalter prøver å slå markedet, eller billige indeksfond hvor forvalter prøver å gi deg samme avkastning som markedet.

Litt av alt 📈

Og du? Har du lyst til å kombinere sånn at du sparer både forsiktig og vågalt? Velg en kombinasjon av flere fondstyper, slik at du varierer grad av risiko men fortsatt gir rom for god avkastning. Husk at fond har ingen bindingstid - du står alltid fritt til å selge eller bytte fond.

Last ned appen og kom i gang med fondssparing

Historisk avkastning er ingen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, verdipapirfondets risiko, samt kostnader ved tegning, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.

Artikler om sparing

Kvinne sjekker telefonen på torg

Disse fondene får terningkast 6 akkurat nå

Dine Penger gir månedlig terningkast til fond. Terningkastet gjenspeiler ifølge dem hvilke fond som får høyest avkastning i forhold til risiko.

Se fondene med terningkast 6
Magnus Selven

Derfor bør du spare månedlig i urolige tider

Når Norge stengte ned i mars 2020, falt Oslo Børs over 30 prosent på et par uker. Likevel ville en fast spareavtale i fond lønne seg i samme periode.

Les hvorfor du bør spare månedlig

Var denne artikkel nyttig?

Kontakt oss

Vi har åpent 07-22 (10-18)

Ring 55 26 00 00kundeservice@sbanken.no

© Sbanken – et konsept levert av DNB Bank ASA.