SøkLast ned appen

Sparing til barn og barnebarn

Sparing til barn er langsiktig, og da passer sparing i aksjefond bra.

Mange er skeptiske til å ta risiko ved å spare i aksjefond til barn eller barnebarn. Du vil selvfølgelig ikke at pengene til barnet skal falle i verdi. I praksis er det liten risiko for dette. Grunnen er ett spesielt forhold ved sparingen, nemlig langsiktighet over veldig mange år.

Langsiktig sparing er nøkkelen

Den naturlige langsiktigheten du får ved å spare til barna gjennom hele oppveksten, er grunnen til at sparing i fond passer så godt. Når tidshorisonten kryper over 18 år kan du fint sette 100 prosent av pengene i aksjefond. Aksjefond har størst risiko, men også størst potensiell avkastning.

Ser vi på børshistorien, er det svært vanskelig å finne månedlig sparing i aksjefond som ikke har gitt god avkastning over en så lang periode som oppveksten til et barn er. De siste 20 årene er et godt eksempel.

Vi har hatt dotcom-krakk, finanskrise og koronapandemi. Likevel viser statistikkene at du ville kommet fint ut av det med en en månedlig spareavtale i globale aksjefond.

Hva bør jeg tenke på når jeg skal spare til barn eller barnebarn?

Tenk at barnesparing i de fleste tilfeller er langsiktig sparing, det vil si mer enn 5 år. Den lange tidshorisonten gjør at det kan være lurt å spare i fond. Fond har en høyere forventet avkastning enn sparing på sparekonto. Barnet vil altså sitte igjen med en høyere forventet sum med penger hvis du sparer i fond i stedet for på sparekonto.

En månedlig spareavtale er spesielt lurt, siden du slipper å tenke på om det er riktig tidspunkt å kjøpe fond på eller ikke. Du vil spre kjøpene dine over mange måneder og år, og på den måten jevne ut både opp- og nedturer i markedet. Du reduserer rett og slett risikoen i sparingen din.

Du kan for eksempel starte en spareavtale med barnetrygden dersom du har mulighet til det.

Fond til poden er bedre enn rot i boden

Opprett en spareavtale i appen,

så kanskje kan poden få påspandert lappen?

Last ned appen og kom i gang

Kan jeg spare i fond til barn i Sbanken-konseptet?

Du kan spare i fond til barn i Sbanken-konseptet, men sparingen må stå i ditt navn. Det er ikke mulig å spare i barnet sitt navn hos oss. Her kan du lese mer om hvordan du kommer i gang med fondssparing.

Fakta om sparing til barn i eget navn

+ Du beholder selv ansvar og råderett over penger og verdipapirer. Du bestemmer helt selv når det er riktig tidspunkt å la barnet overta ansvar for pengene.

+ Statsforvalteren (tidligere overformynderiet) kan ikke blande seg i forvaltningen av pengene ettersom det er du som disponerer sparingen.

+ Barnet risikerer ikke kutt i studiestøtten hvis verdiene er over Lånekassen sin grense.

– Ved skilsmisse eller død går sparingen inn i dødsboet, og går til fordeling blant arvingene. Her kan du legge til rette ved å informere arvinger og/eller inngå skriftlige avtaler som gjør at fordelingen blir som du har tenkt.

– Hvis barnet ikke har egen inntekt, kan barnet gå glipp av skattefri gevinst.

Lyst å spare til barna, men føler deg litt usikker på sparing i fond? Lær mer her!

Ta med deg sparingen på farta!

Start fondssparing på bussturen hjem, invester i aksjer fra sofakroken, eller sjekk feriekontoen din i et kjedelig møte.

Last ned i App StoreLast ned i Google Play
Download app QR code

Ta med deg sparingen på farta!

Start fondssparing på bussturen hjem, invester i aksjer fra sofakroken, eller sjekk feriekontoen din i et kjedelig møte.

Del din mening om spareskolen! Nyttig eller ei?

Kontakt oss

Vi har åpent 07-22 (10-18)

Ring 55 26 00 00Skriv til oss

© Sbanken – et konsept levert av DNB Bank ASA.