SøkLast ned appen

Hvordan bør du spare feriepengene?

I Bankundersøkelsen 2024 fra Schibsted svarte 42 % at de sparer for å ha en buffer, og 39 % at de sparer for å sikre egen fremtid. Da er feriepengene en perfekt mulighet til å spe på sparingen, eller komme i gang.

Mor og barn leker i badebassenget
Christine Bentzen

Christine Bentzen, Investeringsrådgiver

Lesetid 3 minPublisert 22.05.24Oppdatert 07.06.24

Når du får utbetalt mer penger enn ved en normal lønnsutbetaling, er det lett for å bare la pengene gå til økt forbruk. Men det kan være smart å spare feriepengene i stedet for å bruke de opp med en gang.

Mens noen bruker feriepengene på nettopp ferie, ønsker mange også å spare dem. Hvis du skal spare feriepengene, er det lurt å ha en plan:

  • Sett deg et mål for hvor lenge du tenker å spare.
  • Bestem deg på forhånd for hva du skal bruke pengene til.

Når du har gjort det, kan du velge sparemåte. Skal du spare i mer enn fem år er sparing i aksjefond, for eksempel indeksfond, et lurt alternativ.

Trenger du pengene raskere, for eksempel om 1 til 5 år, kan likviditetsfond eller obligasjonsfond være sparemåten du bør velge. Sparer du til en buffer til uforutsette utgifter, kan en sparekonto være løsningen for deg.

Har du dyr gjeld som forbrukslån eller kredittgjeld, bør du prioritere å betale ned på gjelden din før du begynner å spare penger du har til overs.

Christine Bentzen

Gode tips: Investeringsrådgiver Christine Bentzen gir deg tips om hva du kan gjøre hvis du vil spare feriepengene.

Spar opp en buffer til uforutsette utgifter

Dersom du ikke har en buffer, kan det være lurt å sette av penger til det. Du er i så fall ikke alene om det, siden 42 % i Bankundersøkelsen svarte at de sparer for å ha en buffer.

En buffer er penger du har satt til side på en sparekonto for å kunne dekke uforutsette utgifter. Hvor stor bufferen din bør være, avhenger blant annet av familiesituasjonen og økonomien din. Som en tommelfingerregel bør bufferen være stor nok til å dekke kostnadene du har for 1-3 måneder.

Hos oss kan du åpne sparekonto helt uten begrensninger — perfekt til buffersparing.

Spar i fond for å sikre din egen eller barnas fremtid

I den årlige Bankundersøkelsen til Schibsted svarte altså 39 % at de sparer for å sikre sin egen fremtid. I tillegg sa 42 % at de sparer for barnas fremtid. Når sparingen er langsiktig, er sparing i fond et godt alternativ.

Sparing i fond innebærer risiko, men hvis du sparer over flere år, kan du regne med bedre avkastning enn på en sparekonto. Selv om renten på sparekonto har økt mye de siste årene, har fremdeles sparing i fond en høyere forventet avkastning på lang sikt.

Hvis du aldri har spart i fond før, og er usikker på hvordan du skal komme i gang, har vi samlet det viktigste du trenger å vite for å ta smarte økonomiske valg. Her kan du lære mer om sparing i fond.

Last ned appen og kom i gang med sparing

Visste du dette om avkastning på Oslo Børs?

Aksjemarkedet svinger opp og ned hver dag. Du vil derfor se at det ofte er store kortsiktige variasjoner i aksjekursen til selskaper på børs. Over tid har likevel aksjemarkedet i sin helhet utviklet seg positivt. Oslo Børs har for eksempel hatt en årlig avkastning på 9,80 % i perioden 2012 til 2022.

Hvordan beregnes feriepenger?

Arbeidsgiveren din utbetaler 11 måneder med «vanlig» lønn i løpet av året. Feriepengene utbetales i den 12. måneden, og spares derfor av arbeidsgiveren din gjennom året. På den måten sikrer arbeidsgiveren din at du får lønn også i ferien. Feriepengeutbetalingen er vanligvis litt større enn en normal lønnsutbetaling.

For å sjekke hvor mye feriepenger du får, må du finne lønnsoppgaven (årsoppgaven) som arbeidsgiveren din sendte deg ved årsskiftet. I lønnsoppgaven finner du et felt som heter feriepengegrunnlag:

  • Du får 10,2 % av feriepengegrunnlaget hvis du har 4 ferieuker (12,5 % hvis du er over 60 år)
  • Du får 12 % av feriepengegrunnlaget hvis du har 5 ferieuker (14,3 % hvis du er over 60 år)

Hvis du har 5 ukers ferie, 500 000 i feriepengegrunnlag, og nåværende lønn før skatt er 45 000 blir beregningen slik:

  • Nåværende brutto månedslønn + (feriepengegrunnlaget for i fjor x 12 %) – (nåværende brutto månedslønn / 26 arbeidsdager) x 30 arbeidsdager
  • = 45 000 + (500 000 x 0,12) – (45 000 / 26) x 30 = 53 077

Du får altså omtrent 53 000 kroner i feriepenger i eksempelet over. Denne regnemåten kan gi deg en pekepinn på hva du kan få i feriepenger.

Vær oppmerksom på at beregningen av feriepenger kan variere fra arbeidsgiver til arbeidsgiver. Hvis du har spørsmål om opptjening og utbetaling av feriepenger, hør med arbeidsgiveren din.

Ta med deg sparingen på farta!

Start fondssparing på bussturen hjem, invester i aksjer fra sofakroken, eller sjekk feriekontoen din i et kjedelig møte.

Last ned i App StoreLast ned i Google Play
Download app QR code

Ta med deg sparingen på farta!

Start fondssparing på bussturen hjem, invester i aksjer fra sofakroken, eller sjekk feriekontoen din i et kjedelig møte.

Historisk avkastning er ingen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, verdipapirfondets risiko, samt kostnader ved tegning, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.

Artikler om sparing

Kvinnelig fallskjermhopper i luften

Sparing i fond – hva skal du velge?

Vi forteller deg hvordan du kan spare forsiktig med lavere risiko, litt mer vågalt – eller et sted midt i mellom. Det finnes fondssparing for alle.

Hvilke fond skal du velge?
Kvinne sjekker telefonen på torg

Disse fondene får terningkast 6 akkurat nå

Dine Penger gir månedlig terningkast til fond. Terningkastet gjenspeiler ifølge dem hvilke fond som får høyest avkastning i forhold til risiko.

Se fondene med terningkast 6

Var denne artikkel nyttig?

Kontakt oss

Vi har åpent 07-22 (10-18)

Ring 55 26 00 00kundeservice@sbanken.no

© Sbanken – et konsept levert av DNB Bank ASA.