SøkLast ned appen

Måter å spare på

Hvis det er første gang du skal i gang med sparing, er det et par ting som er lurt å tenke over. Forskjellige måter å spare på, passer til forskjellige mål med sparingen din.

Når du først skal spare, er det viktig å spare regelmessig. Lag gjerne en fast spareavtale. Da går sparingen helt av seg selv, uten at du trenger å tenke på det. Her kan du lese mer om månedlig spareavtale på konto og i fond.

Hvis du velger å spare månedlig over mange år i fond, får du med deg både opp og nedturer i markedet - noe som er bra for den totale sparingen din. Du kan lære mer om sparing i fond her.

Pensjon om 30 år? Eller kjøkken om 3 år?

Skal du spare i 30 år til pensjon? Skal du spare i 10 år til hytten du alltid har drømt om? Kanskje du vil spare i 3 år til oppgradering av kjøkkenet? Eller kanskje 18 år til minstemann i familien blir voksen?

Det er viktig å tenke over hvor langt frem i tid målet ditt ligger. Det avgjør blant annet hvordan du bør spare, og hvor stor risiko du kan ta.

Skal du for eksempel spare opp en buffer til uforutsette utgifter, passer det godt å spare regelmessig på en konto. Skal du spare mer enn fem år frem i tid, bør du vurdere å ha en månedlig spareavtale i aksjefond. Her kan du lære mer om hvordan du sparer i fond basert på hvor lenge du skal spare.

Det er også lurt å gjøre seg noen tanker om hvor mye penger du trenger for å nå målet ditt. Det avgjør hvor mye du bør spare i måneden.

Bankkonto er til buffer

Bankkonto passer til trygg oppbevaring av penger, og en buffer bør normalt være nok til å dekke utgifter du har for en til tre måneder. Når du sparer til en buffer, er det lurt å sette av penger regelmessig, for eksempel gjennom en månedlig spareavtale.

Husk at rentene på bankkonto normalt er lavere enn prisveksten. Det betyr at pengene går ned i verdi over tid. Når du har spart opp en god buffer, kan du få bedre avkastning på pengene dine hvis du sparer regelmessig i fond.

Sett deg inn i risikoen hvis du sparer i fond

Hvis du skal spare i fond eller aksjer, som er det som har potensielt høyest avkastning når du sparer langsiktig, er det viktig at du setter deg inn i risikoen.

Risiko betyr ikke bare at verdien kan falle, men også at verdien kan stige. Risiko er egentlig et uttrykk for svingninger i verdiene. Vær ærlig med deg selv når du vurderer hvor store svingninger i verdiene du tåler, og husk at jo lenger du sparer regelmessig, jo lavere blir risikoen.

Lær mer om risikoen med sparing i fond her

Ta med deg sparingen overalt!

Med en knallbra mobilbank har du alltid full kontroll på sparingen din. Opprett en spareavtale i et kjedelig møte, eller se hvor lenge det er igjen til du når sparemålet ditt på bussen.

Last ned appen og kom i gang

Del din mening om spareskolen! Nyttig eller ei?

Kontakt oss

Vi har åpent 07-22 (10-18)

Ring 55 26 00 00Skriv til oss

© Sbanken – et konsept levert av DNB Bank ASA.