SøkLast ned appen

Enkel sparing med spareavtale

Spareavtale i fond og på konto passer til ulike formål. En viktig fordel med spareavtale i fond, er at du reduserer risikoen.

Spareavtale på konto passer til å bygge buffer

Sparing på en bankkonto passer bra til kortsiktig oppbevaring av buffer. En buffer bør normalt være nok til å dekke utgifter du har for en til tre måneder. Eier du enebolig eller verdier som bil eller båt, bør du vurdere å ha litt høyere buffer. Da har du penger lett tilgjengelig hvis noe uforutsett skulle skje.

Over lang tid kan du imidlertid forvente at banksparing gir liten eller ingen økt kjøpekraft på grunn av renten på innskudd, inflasjon, og skatt. Da er en spareavtale i fond et godt alternativ.

Spareavtale i fond: høyere avkastning enn på konto

En spareavtale i fond har mer risiko enn på en sparekonto, men det er forskjell på den langsiktige og den kortsiktige risikoen.

Sparer du over flere år er det historisk større sannsynlighet for å få en mye bedre avkastning på sparepengene enn gjennom sparing på konto. En annen fordel er at du ikke trenger å være ekspert på aksjer for å kunne delta i avkastningen aksjemarkedet gir over tid. Du overlater kjøp og salg av verdipapirer til profesjonelle forvaltere.

Det kreves heller ikke store beløp for å spare i fond, og du kan starte sparing med så lite som 300 kroner i månden. Fast sparing i fond er med andre ord ikke kun for rikinger, og hvem som helst kan ta del i verdiskapningen som skjer i fond.

Du kan lære mer om sparing i fond her.

Spre risiko med en månedlig spareavtale i fond

En månedlig spareavtale i fond bidrar også til å spre risikoen fordi du utnytter de svingningene som normalt er i aksjemarkedet. Når du kjøper andeler i et fond når marked faller, vil du få flere andeler for samme kjøpesum. Når markedet stiger igjen, vil du ha flere andeler som øker i verdi.

På den måten kan du faktisk tjene på at markedet faller innimellom, og du unngår å kjøpe fond kun når andelene i fondet er dyrest. Med andre ord sprer du kjøpene dine over mange måneder og år, og på den måten jevner du ut både opp- og nedturer i markedet. Dette kan gi høyere avkastning enn hvis du kjøpte fond kun på ett tidspunkt.

Ta sparingen til nye høyder: lær mer om sparing i fond her

Kan fast sparing i urolige tider være lurt?

Ja, sier vår leder for investeringsrådgivning. En spareavtale i fond lønnet seg faktisk gjennom 2020, når pandemien stengte ned landet og Oslo Børs falt over 30 %.

Les hvorfor du bør spare i urolige tider her

Del din mening om spareskolen! Nyttig eller ei?

Kontakt oss

Vi har åpent 07-22 (10-18)

Ring 55 26 00 00Skriv til oss

© Sbanken – et konsept levert av DNB Bank ASA.