SøkLast ned appen

Hva skal jeg gjøre med skattepengene?

Hvis du får penger igjen på skatten er det en god mulighet til å investere pengene, eller betale ned på dyr gjeld.

Kvinne med høretelefoner under et kirsebærtre
Christine Bentzen

Christine Bentzen, investeringsrådgiver

Lesetid 2 minPublisert 26.3.24Oppdatert 26.3.24

Hvis du har dyr gjeld som for eksempel kredittkortgjeld eller forbrukslån, bør du alltid prioritere å betale ned gjelden. I tillegg er det lurt å ha en bufferkonto for uforutsette utgifter, hvis du ikke allerede har det.

Dersom du har mulighet til å spare pengene, er fondssparing det beste alternativet hvis du skal spare langsiktig. Da kan pengene følge verdiutviklingen i markedet fondet investerer i, i stedet for å bli spist opp av inflasjon på en bankkonto med lav rente.

Hos oss kan du kjøpe fond med minstebeløp på 300 kroner. Det er bare å åpne appen, velge Sparing i menyen, og trykke på kjøp fond, så er du i gang. Les mer om fondssparing her.

For unge under 34 år som ønsker å kjøpe sin første bolig, kan BSU være et godt sted å plassere pengene. Sparing på BSU gir et skattefradrag på 10 % av beløpet du har betalt inn i 2024. Maksimalt kan du spare 27 500 kroner. Les mer om BSU her.

Lær mer om sparing i fond og aksjer!

Vi har samlet det viktigste for deg som ønsker å lære mer om sparing i fond og aksjer. Les om alt fra hva et fond egentlig er, til hva som er risikoen med investering i aksjer.

Besøk spareskolen

Betaler du for mye skatt "med vilje"?

Det er sjeldent smart å velge å betale ekstra skatt hver måned, i håp om å få tilbake skattepenger året etter. Du bør heller vurdere andre sparemetoder.

Sparing på konto passer til å bygge en buffer til uforutsette utgifter, eller til kort og risikofri sparing.

Dersom du tenker å spare i mer enn fem år, er aksjefond en god sparemåte. Aksjefond kan svinge mye i verdi i perioder, men har historisk sett gitt god avkastning på lang sikt. Ifølge Finans Norges bransjestandard kan du forvente en gjennomsnittlig årlig avkastning på 5,75 % når du sparer langsiktig i aksjefond.

Skal du derimot spare kortere enn fem år, men ønsker høyere avkastning enn på en sparekonto, kan rentefond være lurt. Rentefond har generelt litt lavere risiko, og svinger dermed mindre i verdi. Obligasjonsfond og likviditetsfond er to typer rentefond med lavere risiko enn aksjefond.

I appen kan du enkelt filtrere på type fond, risiko og mye mer for å finne akkurat de fondene som passer deg.

Avkastningstall er hentet fra Finans Norges bransjeavtale for avkastningsprognoser og inkluderer forventet inflasjon på 2,00 prosent. Vi har ikke inkludert kostnader i beregningen, fordi kostnader vil variere basert på hvilket fond du velger. Husk at historisk avkastning ikke er en garanti for framtidig avkastning.

Artikler om sparing

Kvinne sjekker telefonen på torg

Disse fondene får terningkast 6 akkurat nå

Dine Penger gir månedlig terningkast til fond. Terningkastet gjenspeiler ifølge dem hvilke fond som får høyest avkastning i forhold til risiko.

Se fondene med terningkast 6
Kvinnelig fallskjermhopper i luften

Sparing i fond – hva skal du velge?

Vi forteller deg hvordan du kan spare forsiktig med lavere risiko, litt mer vågalt – eller et sted midt i mellom. Det finnes fondssparing for alle.

Hvilke fond skal du velge?

Var denne artikkel nyttig?

Kontakt oss

Vi har åpent 07-22 (10-18)

Ring 55 26 00 00Skriv til oss

© Sbanken – et konsept levert av DNB Bank ASA.