SøkLast ned appen

Hva er en aksje, og hvorfor investere i aksjer?

Når du eier en aksje, eier du en del av et selskap. Det gir deg en del av verdiøkningen til selskapet.

En aksje er en eierandel

En aksje er en eierandel i et selskap. Hvis et selskap har 100 aksjer utstedt totalt og du kjøper 1 aksje, eier du 1 prosent av selskapet. Prisen på aksjen din tilsvarer da 1 prosent av selskapets markedsverdi. Selskapet sin markedsverdi er den totale verdien av alle aksjene.

Aksjeprisen svinger i verdi basert på blant annet selskapets resultater og forventningene til fremtidig vekst. Aksjeprisen kan også svinge basert på faktorer utenfor selskapet, som råvaremangel, krig, eller politiske vedtak. Ved å investere i en aksje kan pengene dine vokse og gi gevinst, men det er også risiko for at aksjen faller i verdi og du taper penger.

Les mer om hvordan du kan tjene penger på aksjer her.

Hvorfor er det så stor variasjon i hva en aksje koster?

Verdien på aksjer kan som nevnt ovenfor svinge basert på blant annet selskapets resultater og forventinger til fremtidig vekst. Det er derfor viktig at du vet at verdien til et selskap er ikke definert av prisen som en aksje selges og kjøpes for.

At en aksje handles for 10 kroner, betyr ikke nødvendigvis at verdien til selskapet er lavere enn verdien til et selskap hvor aksjen handles for 100 kroner. Verdien på et selskap er definert som prisen på aksjen ganget med antall aksjer som finnes.

Eksempel på aksjeprisen i to fiktive selskap:

Rørlegger Bjørnsen AS har totalt 100 000 aksjer. Disse aksjene selges og kjøpes på Oslo Børs for 250 kroner per aksje. Siden verdien på selskapet er definert som prisen på aksjen ganget med antall utestående aksjer, vil verdien på Rørlegger Bjørnsen AS være 25 millioner kroner.

Et annet selskap, Pedersen Elektro AS har totalt 500 000 aksjer. Disse aksjene selges og kjøpes på Oslo Børs for 50 kroner per aksje. Også i dette tilfelle vil verdien på selskapet være 25 millioner kroner.

Forskjellen er at du må kjøpe fem aksjer i Pedersen Elektro AS for å få tilsvarende andel i selskapet som én aksje tilsvarer i Rørlegger Bjørnsen AS.

Hva er aksjemarkedet?

Aksjemarkedet er stedet kjøpere og selgere "møtes" for å handle aksjer i selskaper. Et eksempel er Oslo Børs.

Aksjemarkedet fungerer som en auksjon. Selgerne oppgir hvilken pris de er villig å selge sine aksjer for, og kjøperne oppgir hvor mye de er villige til å gi for å kjøpe aksjer. Når en kjøper og en selger oppgir samme pris skjer det en handel.

Hvorfor investere i aksjer?

Ved å investere i aksjer, får du mulighet til å få høyere avkastning på pengene dine enn hvis du oppbevarte de på en sparekonto. Fra begynnelsen av 1980-tallet og frem til i dag, har børsnoterte aksjer gitt en gjennomsnittlig årlig avkastning på 12 prosent. Samtidig er risikoen høyere, noe du kan lese om her.

Som aksjonær kan du ta direkte del i verdiskapningen til selskapene du investerer i. Du vil også ha rett til å delta og stemme under generalforsamlinger. Investerer du i aksjer på Oslo Børs, vil du ta direkte del i verdiskapningen til norske selskaper.

Det mange likevel velger å trekke frem som fordelen med sparing i aksjer er at du lærer og tilegner deg masse kunnskap underveis. Å spare i aksjer kan med andre ord være en spennende, lærerik, og lønnsom måte å spare på.

Gå videre til neste steg i spareskolen: lær mer om risikoen med aksjer

Ta med deg sparingen på farta!

Start fondssparing på bussturen hjem, invester i aksjer fra sofakroken, eller sjekk feriekontoen din i et kjedelig møte.

Last ned i App StoreLast ned i Google Play
Download app QR code

Ta med deg sparingen på farta!

Start fondssparing på bussturen hjem, invester i aksjer fra sofakroken, eller sjekk feriekontoen din i et kjedelig møte.

Del din mening om spareskolen! Nyttig eller ei?

Kontakt oss

Vi har åpent 07-22 (10-18)

Ring 55 26 00 00Skriv til oss

© Sbanken – et konsept levert av DNB Bank ASA.