SøkLast ned appen

Hva er risikoen med sparing i aksjer?

Risikoen med aksjer går kort fortalt ut på at verdien kan falle i verdi, og at du taper penger. Samtidig gir høy risiko større potensiell avkastning.

Det er viktig at du er klar over risikoen med å investere i aksjer, men også at du vet at risiko er et uttrykk for svigninger i verdi — ikke bare ned, men også opp.

Risiko med enkeltaksjer går altså ut på at verdien til selskapet du kjøper aksjer i kan falle i verdi, og at du må selge aksjene med et tap. Grunnen til at en aksje kan falle i verdi kan være mange, blant annet at selskapet har dårlige finansielle resultater, eller at selskapet i verste fall går konkurs.

På samme måte kan verdien stige i verdi hvis markedet ser lyst på selskapet sin fremtid, for eksempel fordi det inngår nye lovende avtaler eller leverer gode finansielle resultater.

Dette betyr risikoen for deg

Risikoen betyr at du bør gjøre deg kjent med selskapet og markedet selskapet opererer i. Det er lurt å lese om selskaper du vurderer å kjøpe aksjer i, og en generell anbefaling er ofte å begynne med industrier du allerede har kunnskap om.

Solide og stabile selskaper har ofte mindre svigninger i aksjeverdien enn for eksempel et nyopprettet selskap i en vekstfase. Årsaken til dette kan for eksempel være at inntekten eller verdien til nyopprettede selskaper er basert på få produkter eller kun vekstambisjoner. Det kan også være vanskeligere å handle aksjer i nyopprettede selskap fordi de ofte er mindre kjent og handles mindre på børsen.

Du kan redusere risikoen med aksjer hvis du gjør dette

Selv om enkeltaksjer har høy risiko, så er det mulig å redusere risikoen når du handler aksjer. Noe av det viktigste du kan gjøre for å redusere risikoen, er å ikke plassere alle eggene dine i samme kurv. Det betyr at du må spre investeringene dine, eller diversifisere porteføljen din som det heter på aksjespråket.

Spre investeringene dine på flere selskaper, industrier, og geografiske områder

Du sprer investeringene dine når du investerer i flere forskjellige selskaper, industrier, og geografiske områder. Da reduserer du risikoen. Risikoen blir redusert fordi hele investeringen din ikke er avhengig av ett eller to selskaper. De fleste eksperter vil si at du har god diversifisering hvis du eier seks eller flere aksjer.

Hvis du har investert i flere aksjer, og et selskap faller i verdi, blir ikke totalverdien påvirket like mye fordi du fortsatt har andre selskaper som kan motivirke effekten. Med andre ord har du flere ben å stå på.

Tenk langsiktig for å redusere risiko

Aksjer har som nevnt høy risiko fordi verdiene kan svinge mye opp og ned. På kort sikt kan dette gi spesielt stor risiko for tap. Historien viser derimot at jo lenger du sparer, jo større sjanse er det for å få gevinst på investeringene dine. Langsiktighet er også en av grunnen til hvorfor investering i aksjer kan være lurt.

Med langsiktig investering i aksjer, mener vi minimum 5 år, men gjerne så mye som 10 til 15 år.

Gå til neste steg i spareskolen: slik tjener du penger på aksjer

Ta med deg sparingen på farta!

Start fondssparing på bussturen hjem, invester i aksjer fra sofakroken, eller sjekk feriekontoen din i et kjedelig møte.

Last ned i App StoreLast ned i Google Play
Download app QR code

Ta med deg sparingen på farta!

Start fondssparing på bussturen hjem, invester i aksjer fra sofakroken, eller sjekk feriekontoen din i et kjedelig møte.

Apple Store badgeGoogle Play Store badge

Del din mening om spareskolen! Nyttig eller ei?

Kontakt oss

Vi har åpent 07-22 (10-18)

Ring 55 26 00 00Skriv til oss

© Sbanken – et konsept levert av DNB Bank ASA.