SøkLast ned appen

Hvordan tjener jeg penger med aksjer?

Det er to veier til avkastning når det kommer til aksjer. Du kan enten selge aksjer med fortjeneste, altså at du selger til en høyere pris enn du kjøpte for, eller du kan få aksjeutbytte direkte fra selskapet.

Selg aksjer med gevinst

Hvis aksjekursen på en aksje er høyere enn hva den var når du kjøpte den, har du mulighet til å selge aksjen med gevinst.

Alle selskaper som handles på børs har som mål å tjene penger. Når et selskap går med overskudd, øker også verdien til selskapet. Det er imidlertid ikke bare dagens overskudd som spiller inn, men også forventningene til selskapets fremtidige fortjeneste og inntekt.

En økning i aksjekursen kan for eksempel skje hvis selskapet annonserer et samarbeid som er forventet å føre til inntekter i fremtiden. Andre faktorer som hva konkurrentene til selskapet gjør, rykter (sanne eller usanne), eller rentenivået kan også spille inn på aksjekursen.

Visste du dette om avkastning på Oslo Børs?

Aksjemarkedet svinger opp og ned hver dag. Du vil derfor se at det ofte er store kortsiktige variasjoner i aksjekursen til selskaper på børs. Over tid har likevel aksjemarkedet i sin helhet utviklet seg positivt. Oslo Børs har for eksempel hatt en årlig avkastning på 9,80 % i perioden 2012 til 2022.

Aksjeutbytte

Hvis et selskap går med overskudd, kan de velge å betale utbytte til aksjonærene. Hvor mye du får i utbytte avhenger av hvor mye selskapet velger å betale ut og hvor mange aksjer du har som har rett til utbytte. Hver aksje gir rett til en like stor andel av utbetalingen.

Hva er egentlig et utbytte?

Når et selskap går med overskudd er det i praksis tre alternativer for hva selskapet kan gjøre med dette overskuddet. Det er også mulig for selskapet å kombinere alternativene.

  1. Selskapet kan reinvestere overskuddet i driften i håp om å gi enda høyere overskudd i fremtiden,
  2. det kan sette pengene til side som egenkapital for en regnværsdag, og/eller
  3. det kan velge å dele ut overskuddet til eierne i form av utbytte.

Når et selskap deler ut hele eller deler av overskuddet til eierne i form av utbytte, deles beløpet på antall aksjer. Da gir hver aksje rett til et gitt antall kroner i utbytte. Jo flere aksjer du eier, jo mer utbytte får du utbetalt.

Når du vet hvordan du tjener penger på aksjehandel, er neste steg å finne ut hvilken aksjer du skal velge.

Gå til neste steg i spareskolen: slik finner du aksjer som passer deg

Ta med deg sparingen på farta!

Start fondssparing på bussturen hjem, invester i aksjer fra sofakroken, eller sjekk feriekontoen din i et kjedelig møte.

Last ned i App StoreLast ned i Google Play
Download app QR code

Ta med deg sparingen på farta!

Start fondssparing på bussturen hjem, invester i aksjer fra sofakroken, eller sjekk feriekontoen din i et kjedelig møte.

Apple Store badgeGoogle Play Store badge

Del din mening om spareskolen! Nyttig eller ei?

Kontakt oss

Vi har åpent 07-22 (10-18)

Ring 55 26 00 00Skriv til oss

© Sbanken – et konsept levert av DNB Bank ASA.