SøkLast ned appen

Hva er et fond, og hvorfor spare i fond?

Et fond kan beskrives som en kurv med forskjellige aksjer og verdipapirer, som du investerer i sammen med andre sparere. Historisk sett gir sparing i fond bedre avkastning enn å spare på en sparekonto.

Det fine med et fond er at du eier en del av hele kurven. Samtidig slipper du å velge hvilke aksjer og verdipapirer som skal puttes i kurven. Det gjør en profesjonell forvalter. Forvalteren legger penger fra alle sparerene i fondet i samme kurv. Litt som et spleiselag.

Siden det er fondet som investerer sparepengene dine i aksjer og andre verdipapirer, trenger du ikke mye forkunnskaper eller å holde deg oppdatert på hva som skjer i markedet for å kunne spare i fond.

Verdipapirene fondet investerer i blir kalt fondets beholdninger. Summen av alle beholdningener kalles ofte for fondets portefølje.

Hvorfor spare i fond?

Den viktigste grunnen er at du over tid kan oppnå en høyere avkastning enn sparing på konto. Det er også enkelt å spare i fond, siden du ikke trenger å sette deg inn i enkeltselskaper eller markeder. Det gjør forvalteren for deg.

Siden et fond består av flere forskjellige verdipapirer (aksjer og/eller rentepapirer) vil du også være mindre sårbar mot store svigninger i verdien sammenlignet hvis du kun hadde spart i én enkelt aksje. Et fond må kjøpe aksjer i mange selskaper for å spre risikoen. Globale aksjefond kan for eksempel spre risikoen i mer enn tusen selskaper over hele verden.

Gå videre til neste steg i spareskolen: hvordan tjener du penger på fond?

Ta med deg sparingen på farta!

Start fondssparing på bussturen hjem, invester i aksjer fra sofakroken, eller sjekk feriekontoen din i et kjedelig møte.

Last ned i App StoreLast ned i Google Play
Download app QR code

Ta med deg sparingen på farta!

Start fondssparing på bussturen hjem, invester i aksjer fra sofakroken, eller sjekk feriekontoen din i et kjedelig møte.

Apple Store badgeGoogle Play Store badge

Del din mening om spareskolen! Nyttig eller ei?

Kontakt oss

Vi har åpent 07-22 (10-18)

Ring 55 26 00 00Skriv til oss

© Sbanken – et konsept levert av DNB Bank ASA.