SøkLast ned appen

Skatt på aksjer

Aksjer teller som en del av formuen din, men har noen skattefordeler i forhold til å ha penger på en sparekonto.

Selvangivelsen når du eier aksjer

Hvis du eier, kjøper, eller selger aksjer i løpet av et år trenger du ikke tenke på så mye i forhold til selvangivelsen – det føres automatisk.

Du finner en oversikt i årsoppgaven fra oss hvis du har en aksjesparekonto, og fra Verdipapirsentralen (VPS) hvis du har en aksjekonto.

Forskjellige typer skatt på aksjer

Aksjer beregnes skatt av på forskjellige måter. Aksjer inkluderes i formuen din, og beregnes formueskatt av. Du betaler også skatt på gevinst, hvis du selger aksjer og går i pluss.

Skatt på gevinst

Det vanligste er å ha aksjer på en aksjesparekonto, hvor skatten først beregnes når du tar gevinsten ut av aksjesparekontoen. Du kan derfor selge og kjøpe aksjer på en aksjesparekonto, uten å måtte betale skatt på gevinsten før du tar ut pengene.

Skatt på gevinst innebærer at gevinsten du eventuelt får når du selger aksjer, skal skattes av. Hvis du for eksempel har kjøpt aksjer til 100 000 kroner, og selger de samme aksjene til 120 000 kroner, må du skatte på gevinsten på 20 000 kroner.

På Skatteetaten sine nettsider finner du oppdatert informasjon om skattesatsene for gevinst på aksjer

Skjermingsfradrag på aksjer

Litt forenkelt kan vi si at skjermingsfradraget gjør at en del av inntektene fra aksjene dine er skattefrie. Det er en slags rabatt på skatten. Et slikt fradrag finnes ikke for renteinntekter du får på en sparekonto.

Inntekter fra aksjene dine kan være både gevinst på salg, og utbytte fra aksjene. Utbytte er når et selskap betaler ut deler av overskuddet sitt til de som eier aksjer i selskapet.

Når skjermingsfradraget beregnes, brukes en skjermingsrente som Skatteetaten bestemmer hvert år.

Hvis du for eksempel har kjøpt aksjer for 100 000 kroner, og får 2 000 kroner i utbytte, har du fått en avkastning på 2 prosent. Hvis skjermingsrenten er på 0,5 prosent, beregnes det skatt som om avkastningen din var på 1,5 prosent i stedet for 2 prosent.

Du kan lese mer om skjermingsfradrag og skjermingsrenten på Skatteetaten sine nettsider.

Du kan også beregne skjermingsfradraget ditt i denne kalkulatoren til Skatteetaten.

Verdsettelsesrabatt

En fordel med å investere i aksjer er at du får verdsettelsesrabatt, også kalt formuesrabatt. Dette betyr at du kan ha mer formue i aksjer før den må skattes av, enn formue du har på en sparekonto.

Skatteetaten bestemmer en prosentsats, som redusererer verdien av aksjene som inkluderes i formuen din. I 2022 var verdsettelsesrabatten for eksempel på 25 prosent. Det betyr at 75 prosent av verdiene du har i aksjer brukes i beregning av skatt på formuen din, mens 25 prosent av verdiene ikke regnes som en del av formuen.

Du kan lese mer om verdsettelsesrabatt på Skatteetaten.no.

Hvem kontakter jeg hvis jeg har spørsmål om skatt og aksjer?

Da må du kontakte Skatteetaten. De kan hjelpe deg med spørsmål du har angående skatt.

Kom i gang med aksjer: slik handler du dine første aksjer

Ta med deg sparingen på farta!

Start fondssparing på bussturen hjem, invester i aksjer fra sofakroken, eller sjekk feriekontoen din i et kjedelig møte.

Last ned i App StoreLast ned i Google Play
Download app QR code

Ta med deg sparingen på farta!

Start fondssparing på bussturen hjem, invester i aksjer fra sofakroken, eller sjekk feriekontoen din i et kjedelig møte.

Del din mening om spareskolen! Nyttig eller ei?

Kontakt oss

Vi har åpent 07-22 (10-18)

Ring 55 26 00 00Skriv til oss

© Sbanken – et konsept levert av DNB Bank ASA.