SøkLast ned appen

Hvilken konto trenger jeg til aksjehandel?

Aksjer kan kjøpes og selges på to forskjellige kontotyper - men hva skal du egentlig velge?

Du kan velge mellom en aksjekonto eller aksjesparekonto (ASK) når du skal kjøpe og selge aksjer i Sbanken-konseptet. En aksjesparekonto er ofte et gunstig valg, men det er et par viktige forskjeller du må vite om.

Selg og kjøp på en aksjesparekonto uten at det utløser skatt

Fordelen med å ha aksjer på en aksjesparekonto er at du kan kjøpe, selge og endre aksjer så mye du vil uten at det utløser skatt. Du betaler skatt på gevinsten først når du tar pengene ut av aksjesparekontoen.

Når du tar ut penger fra aksjesparekontoen, tar du først ut de pengene du satte inn. Derfor betaler du ikke skatt når du tar ut penger før du overstiger beløpet du har satt inn på kontoen. Uttak utover det opprinnelige innskuddet på kontoen regnes som skattepliktig inntekt.

På en aksjekonto blir gevinsten derimot beskattet med en gang du selger. Du kan heller ikke ha penger stående på en aksjekonto. Derfor har du en tilknyttet handlekonto (denne kalles "handlekonto for aksjer") som blir belastet når du kjøper aksjer på aksjekonto. Selger du aksjer blir pengene også utbetalt til denne kontoen.

Har en aksjekonto egentlig noen fordeler?

Ja - du kan handle flere aksjer enn på en aksjesparekonto.

For at en aksje skal kunne plasseres på en aksjesparekonto må aksjen være hjemmehørende i EU eller EØS. Skal du kjøpe aksjer hjemmehørende utenfor EØS, for eksempel i USA, må du derfor plassere aksjen på en vanlig aksjekonto. Selskapet Frontline er et eksempel på en aksje som ikke kan plasseres på aksjesparekonto, siden selskapet er registret i Bermuda.

Uansett hvilken konto du velger, er det ingen binding eller kostnader ved å ha aksjesparekonto eller aksjekonto i Sbanken.

Alle får i tillegg en VPS-konto

I tillegg får du automatisk en en VPS-konto (Verdipapirsentralen) når du velger aksjesparekonto eller aksjekonto. Du kan lese mer om en VPS konto på siden for ord og uttrykk i aksjeverdenen.

Gå til neste steg i spareskolen: slik handler du din første aksje

Ta med deg sparingen på farta!

Start fondssparing på bussturen hjem, invester i aksjer fra sofakroken, eller sjekk feriekontoen din i et kjedelig møte.

Last ned i App StoreLast ned i Google Play
Download app QR code

Ta med deg sparingen på farta!

Start fondssparing på bussturen hjem, invester i aksjer fra sofakroken, eller sjekk feriekontoen din i et kjedelig møte.

Del din mening om spareskolen! Nyttig eller ei?

Kontakt oss

Vi har åpent 07-22 (10-18)

Ring 55 26 00 00Skriv til oss

© Sbanken – et konsept levert av DNB Bank ASA.