Spare eller investere?
De fleste er kjent med sparing på konto, men det finnes alternativer til en sparekonto som i mange tilfeller kan være et lurere valg. Da snakker vi om å investere sparepengene.
Når du investerer kjøper du deg inn i noe som har potensiale for å øke mer i verdi enn for eksempel en sparekonto. Alle penger du har til overs etter å ha betalt kredittgjeld, forbrukslån, og lagt til side for uforutsette utgifter, bør investeres. Bankkonto regnes ikke som en investering, men passer godt til å bygge en buffer for uforutsette utgifter.
72-regelen for dobling av sparepengene
72-regelen er en regel for hvor lenge du må spare et engangsbeløp med en gitt rente eller avkastning for å doble sparepengene dine. Regelen passer godt for å illustrere forskjellen ved å spare på en sparekonto eller å investere sparepengene.
Tid for å doble sparepengene på en sparekonto
Hvis du sparer på en sparekonto med 3 % rente, deler du 72 på 3 for å finne antall år det tar å doble sparepengene. 72 delt på 3 er lik 24. Det tar altså 24 år (!) å doble sparepengene dine hvis du sparer på en vanlig sparekonto med 3 % rente.
Tid for å doble sparepengene i et fond
Hvis du investerer pengene dine i fond og får 8 % avkastning, deler du 72 på 8 for å finne antall år det tar å doble sparepengene. 72 delt på 8 er lik 9. Det tar altså 9 år og doble sparepengene dine hvis du får 8 % avkastning i fond. Det er hele 15 år mindre enn på en sparekonto.
Avkastning i fond kan variere, og avkastningenpå 8 % i eksempelet er et tilfeldig valgt tall. I perioden 2012 til 2022 har Oslo Børs til sammenligning hatt en årlig avkastning på 9,8 %.
Så hva kan du investere i?
I teorien kan du investere i alt du tror kan øke i verdi. Alt fra eiendom til kryptovaluta kan være eksempler på investeringer.
For de fleste vil det være best å investere i noe som er enkelt å kjøpe og selge. I tillegg er det en fordel å investere i et marked som er regulert og som ivaretar dine rettigheter.En kjent måte å investere på som passer til denne beskrivelsen er fond.
Fond er enkelt å komme i gang med, og dine rettigheter som forbruker er godt beskyttet. Fond passer for både kortsiktig og langsiktig sparing, og forventet avkastning er større enn på en sparekonto.
Fysen på sparing i fond?
Ble en lyspære tent når du leste om forskjellen på kontosparing og fondssparing? Last ned appen (eller åpne den hvis du allerede har den), trykk på sparing i menyen, og kom i gang med investering på et par tastetrykk.