SøkLast ned appen

Spare eller investere?

De fleste er kjent med sparing på konto, men det finnes alternativer til en sparekonto som i mange tilfeller kan være et lurere valg. Da snakker vi om å investere sparepengene.

Når du investerer kjøper du deg inn i noe som har potensiale for å øke mer i verdi enn for eksempel en sparekonto. Alle penger du har til overs etter å ha betalt kredittgjeld, forbrukslån, og lagt til side for uforutsette utgifter, bør investeres. Bankkonto regnes ikke som en investering, men passer godt til å bygge en buffer for uforutsette utgifter.

72-regelen for dobling av sparepengene

72-regelen er en regel for hvor lenge du må spare et engangsbeløp med en gitt rente eller avkastning for å doble sparepengene dine. Regelen passer godt for å illustrere forskjellen ved å spare på en sparekonto eller å investere sparepengene.

Tid for å doble sparepengene på en sparekonto

Hvis du sparer på en sparekonto med 3 % rente, deler du 72 på 3 for å finne antall år det tar å doble sparepengene. 72 delt på 3 er lik 24. Det tar altså 24 år (!) å doble sparepengene dine hvis du sparer på en vanlig sparekonto med 3 % rente.

Tid for å doble sparepengene i et fond

Hvis du investerer pengene dine i fond og får 8 % avkastning, deler du 72 på 8 for å finne antall år det tar å doble sparepengene. 72 delt på 8 er lik 9. Det tar altså 9 år og doble sparepengene dine hvis du får 8 % avkastning i fond. Det er hele 15 år mindre enn på en sparekonto.

Avkastning i fond kan variere, og avkastningenpå 8 % i eksempelet er et tilfeldig valgt tall. I perioden 2012 til 2022 har Oslo Børs til sammenligning hatt en årlig avkastning på 9,8 %.

Så hva kan du investere i?

I teorien kan du investere i alt du tror kan øke i verdi. Alt fra eiendom til kryptovaluta kan være eksempler på investeringer.

For de fleste vil det være best å investere i noe som er enkelt å kjøpe og selge. I tillegg er det en fordel å investere i et marked som er regulert og som ivaretar dine rettigheter.En kjent måte å investere på som passer til denne beskrivelsen er fond.

Fond er enkelt å komme i gang med, og dine rettigheter som forbruker er godt beskyttet. Fond passer for både kortsiktig og langsiktig sparing, og forventet avkastning er større enn på en sparekonto.

Ta sparingen til neste nivå: lær mer om sparing i fond

Fysen på sparing i fond?

Ble en lyspære tent når du leste om forskjellen på kontosparing og fondssparing? Last ned appen (eller åpne den hvis du allerede har den), trykk på sparing i menyen, og kom i gang med investering på et par tastetrykk.

Last ned appen og kom i gang

Ta med deg sparingen på farta!

Start fondssparing på bussturen hjem, invester i aksjer fra sofakroken, eller sjekk feriekontoen din i et kjedelig møte.

Last ned i App StoreLast ned i Google Play
Download app QR code

Ta med deg sparingen på farta!

Start fondssparing på bussturen hjem, invester i aksjer fra sofakroken, eller sjekk feriekontoen din i et kjedelig møte.

Del din mening om spareskolen! Nyttig eller ei?

Kontakt oss

Vi har åpent 07-22 (10-18)

Ring 55 26 00 00Skriv til oss

© Sbanken – et konsept levert av DNB Bank ASA.