SøkLast ned appen

Hva er sparing? Og hvordan skal du spare?

Med sparing mener vi å sette penger til side for fremtiden. Enkelt og greit. Men det finnes mange måter å spare på.

Å spare lar deg nyte større trygghet eller frihet. Har du satt av penger til nødssituasjoner, har du en buffer dersom noe skulle skje. Sparing åpner også for realisering av fremtidige drømmer, som å kjøpe seg drømmehuset eller starte eget firma. For noen handler sparing om å ha friheten til å gjøre det de vil, når de trenger et avbrekk.

Mange har ikke disse behovene eller drømmene i dag, men er takknemlig for at de startet sparingen sin tidlig når behovet først inntreffer. Sparing passer både når du har et mål, men også for deg som ikke helt vet hva du sparer til - bare at du skal spare over lengre tid.

Sparing kommer også i mange former for å gjøre det lettere for deg. Du kan for eksempel opprette en spareavtale, så går sparingen av seg selv uten at du trenger å tenke på det.

Hvordan skal du spare?

Å spare penger på en konto er for mange et kjent alternativ, men hvis du skal spare lenge risikerer du å miste kjøpekraft over tid hvis du sparer på konto. Årsaken til dette er at inflasjonen (hvor mye en krone i dag er verdt om et år) som regel er høyere enn renten du får på sparekontoen.

Sparepengene du satt til side i dag vil altså være mindre verdt i fremtiden, fordi varer og tjenester har blitt dyrere. Fond er et godt alternativ til sparing på konto som du bør vurdere hvis du skal spare til noe annet enn en buffer for uforutsette utgifter.

Hvis du for eksempel skal spare langsiktig til pensjon, må du nemlig spare betydelig mer penger hvis du sparer på en sparekonto enn hvis du sparer i fond.

Valget du tar om å spare på konto eller investere i for eksempel fond, har derfor stor betydning for hva du sitter igjen med til slutt.

Gå videre til neste steg i spareskolen: bør du spare eller investere?

Ta med deg sparingen på farta!

Start fondssparing på bussturen hjem, invester i aksjer fra sofakroken, eller sjekk feriekontoen din i et kjedelig møte.

Last ned i App StoreLast ned i Google Play
Download app QR code

Ta med deg sparingen på farta!

Start fondssparing på bussturen hjem, invester i aksjer fra sofakroken, eller sjekk feriekontoen din i et kjedelig møte.

Del din mening om spareskolen! Nyttig eller ei?

Kontakt oss

Vi har åpent 07-22 (10-18)

Ring 55 26 00 00Skriv til oss

© Sbanken – et konsept levert av DNB Bank ASA.