Pensjon for deg under 35 år
Det er aldri for tidlig å tenke på pensjon. Jo tidligere du begynner, jo mindre penger må du sette til side.
Sbanken - et konsept fra DNB
For deg under 35, er det likevel et par ting du bør vurdere å få på plass før du begynner å spare mye til pensjon. Det viktigste er gjerne en god bufferkonto til uforutsette utgifter, og sparing i BSU til egen bolig. I tillegg bør du sjekke hvordan arbeidsgiveren din sparer til pensjon for deg.
Bufferkonto til uforutsette utgifter
En bufferkonto skal dekke uforutsette utgifter. Den bør være stor nok til å dekke de vanlige utgiftene du har for en til tre måneder. Har du bil eller hus, bør du vurdere å ha en buffer som dekker mer enn en måned med utgifter.
En vanlig sparekonto uten begrensninger eller gebyrer passer godt til buffersparing. Da er pengene lett tilgjengelig når du trenger de.
Du kan lese mer om sparekonto her.
BSU til egen bolig
Mange ønsker å eie sin egen bolig, og BSU er den beste sparemåten hvis du sparer til din første bolig. BSU-kontoer har god rente, og gir deg skattefradrag. Det er begrensning på hvor mye du kan spare i året, så det kan være lurt å fylle opp BSU-en før du tenker på annen sparing dersom du skal kjøpe bolig.
Bedre å begynne med litt enn ingenting
Å spare opp en god buffer og sette penger til side til egen bolig utgjør normalt størstedelen av sparingen din når du er under 35 år. Det er likevel ikke en hindring for å komme godt i gang med sparing til pensjon.
Jo tidligere du begynner å spare i fond til pensjon, jo mindre penger må du sette til side frem til du blir pensjonist. Selv mindre beløp kan bli store på lang sikt. Det viktigste for deg er å starte - ikke hvor mye du sparer.
I Sbanken-konseptet kan du spare i fond for beløp ned til 300 kroner i måneden. Setter du til side et par hundrelapper til pensjon i måneden allerede nå, er du rett og slett godt i gang. Så kan du heller øke beløpet senere, når du får rom i økonomien til det.
Husk pensjonen hos arbeidsgiveren din
Jobber du i det private og har en innskuddspensjon hos arbeidsgiveren din, vil pensjonssparingen typisk være plassert i en spareprofil som har en blanding av aksjer og renter i fondene. Siden det er flere tiår til du skal bli pensjonist, kan du med fordel velge en spareprofil med bare aksjefond. På lang sikt, kan du forvente høyere avkastning hvis du velger større andel aksjefond i pensjonssparingen din.
Finn ut hvor arbeidsgiveren din sparer til pensjon for deg, og sjekk spareprofilen din. Da har du allerede gjort deg selv en god tjeneste. Mange pensjonsleverandører tilbyr også en sparepakke som justerer andelen aksjer automatisk når du blir eldre. Da slipper du å tenke på sparingen i det hele tatt.
Jobber du i det offentlige og har offentlig tjenestepensjon, trenger du ikke å gjøre noe. Den offentlige tjenestepensjonen blir ikke påvirket av spareprofiler eller aksjeandeler. Ta kontakt med pensjonsleverandøren til arbeidsgiveren din hvis du vil vite mer.
Ikke bli nervøs av urolighet
Sparing til pensjon er den mest langsiktige sparingen du kan drive med. Det er derfor viktig at du fortsetter å spare selv om det skulle være urolig i aksjemarkedet. Det er rett og slett godt for den langsiktige sparingen din at du også sparer i urolige tider.
Du kan lese mer om sparing i urolige tider her.
Last ned appen og kom i gang
I appen vår kan du enkelt starte sparing i fond, og du får full oversikt over sparingen din.
Artikler om sparing
Derfor bør du spare månedlig i urolige tider
Når Norge stengte ned i mars 2020, falt Oslo Børs over 30 prosent på et par uker. Likevel ville en fast spareavtale i fond lønne seg i samme periode.
Les hvorfor du bør spare månedligDisse fondene får terningkast 6 akkurat nå
Dine Penger gir månedlig terningkast til fond. Terningkastet gjenspeiler ifølge dem hvilke fond som får høyest avkastning i forhold til risiko.
Se fondene med terningkast 6