SøkLast ned appen

Hvordan unngå investeringssvindel?

Vi har den siste tiden sett en stor økning i svindel i forbindelse med investering i kryptovaluta. Det er ofte store kriminelle nettverk som står bak, og de bruker utspekulerte metoder for å få tilgang til pengere dine. Fellesnevneren er at svindlerne tar kontakt med et tilbud du rett og slett ikke kan si nei til.

Selv om investeringssvindel kommer i mange varianter er de mest utbredte nå for tiden falske investeringer i digital valuta som bitcoin eller CFD og binære opsjoner. Mange har lest eller hørt om bitcoin og andre kryptovalutaer. Det er lett å bli forført av historier om vanvittig avkastning på kort tid. Da er det viktig å være kritisk.

Det florerer med falske artikler på Facebook hvor navnene til blant annet Olav Thon og John Fredriksen er misbrukt. Det står at de har vært på TV og snakket varmt om investering i kryptovaluta. Slike falske artikler er laget for å styrke troverdigheten til svindlerne og for å lure deg til å investere i det samme på falske investeringsplattformer.

Kvinne som jobber på kontor

Hvordan foregår svindelen?

Det starter som regel med at du blir kontaktet av en engelskspråklig rådgiver på telefon, ofte etter at du har investert et mindre beløp som 250-500 euro etter å sett en annonse for investering i kryptovaluta på for eksempel Facebook. Ofte er svindlerne svært overbevisende, både høflige og profesjonelle, og opptrer som troverdige rådgivere.

Vi ser at flere kunder også opplever å få tilgang til tilsynelatende profesjonelle nettsider hvor de kan følge "utviklingen" på investeringen sin, men avkastningen du blir vist på sidene er ikke reell. Har du først fått kontakt med en slik rådgiver blir du gjerne kontaktet igjen med jevne mellomrom og oppfordret til å investere mer.

Problemene oppstår ikke før du ønsker å ta ut hele eller deler av investeringen din. Da får du ikke lenger kontakt med den du tidligere har snakket med. Eller du får kontakt, men de har utfordringer med å overføre pengene til deg. I stedet blir du oppfordret til å heller investere mer, og det raskt.

Husk at du i de aller fleste tilfeller står ansvarlig for betalinger og overføringer gjort i nettbanken, og at du i utgangspunktet ikke har krav på erstatning. Har du først utført en betaling til svindlere, er pengene stort sett tapt.

Hvordan kan du unngå å bli utsatt for investeringssvindel?

🔢 Ber de deg oppgi passord til nettbanken, kortinformasjon eller PIN-koder? En seriøs aktør vil aldri be deg oppgi sensitiv informasjon. Legg på telefonen eller slett e-posten. Trykk ikke på lenker, de kan inneholde virus.

📷 Du kan bli bedt om å sende inn kopi av pass eller annen legitimasjon i forbindelse med opprettelse av kundeforhold. Når de først har denne informasjonen kan de bruke det til å opprette andre kontoer i ditt navn, som de kontrollerer. Vårt råd er å ikke sende fra seg sensitiv informasjon.

💻 Ber om tilgang til å fjernstyre din PC. De sier at dette er for at de enklest mulig skal kunne hjelpe deg å investere. De bruker så denne tilgangen til å tømme din konto.

📈 Er informasjonen du får troverdig? Lovnader om enorm avkastning på kort tid er ofte urealistisk, så vær kritisk.

✉️ Blir du kontaktet av noen som er stresset og sier at du må skynde deg å overføre penger? En seriøs aktør vil aldri gjøre det. Legg på telefonen eller slett e-posten.

😶‍🌫️ Har du hørt om firmaet som kontakter deg? Et kjapt google-søk med firmaets navn og "scam", "fraud" eller lignende søkeord kan raskt gi deg indikasjoner på at det er ugler i mosen.

📞 Svindlerne tar vanligvis kontakt på telefon, e-post eller via en annonse på internett. Tenk deg om når du blir kontaktet: Er det naturlig at jeg blir kontaktet på denne måten? Hvorfor tar de kontakt med akkurat meg? Har du ikke gode svar, er det sannsynligvis svindel.

Eldre kvinne holder betalingskort med laptop på fanget

Har du blitt lurt?

Det kan skje alle. Svindlerne er blitt utrolig dyktige og mange har blitt lurt på samme måte. Det viktige nå er å anmelde saken til politiet og kontakte banken, slik at vi kan forsøke å hindre at flere blir lurt.

Har du først blitt utsatt for investeringssvindel vil du i løpet av noen uker eller måneder nesten uten tvil bli kontaktet av noen, for eksempel et advokatfirma, som hevder at de kan hjelpe deg med å få tilbake de tapte pengene. Dette skal de selvfølgelig ha betalt for, og det er ofte de samme som svindlet deg i utgangspunktet som står bak.

Til slutt må vi bare gjenta ordtaket som aldri ser ut til å bli utdatert. Høres det for godt ut til å være sant – så er det nok akkurat det.

Vil du lese mer om investeringssvindel?

Økokrim om bedrageri

Finanstilsynet om forskjellige bedragerimetoder

Kontakt oss

Vi har åpent 07-22 (10-18)

Ring 55 26 00 00Skriv til oss

© Sbanken – et konsept levert av DNB Bank ASA.