Hopp til innhold

Hjelp

Hva er forskjellen på aksjesparekonto og fondskonto?

Aksjesparekonto og fondskonto er kontotyper hvor du kan oppbevare verdipapirer. På en fondskonto kan du kun oppbevare fond, mens på en aksjesparekonto kan du ha aksjefond med minst 80 % aksjeandel, ETF'er og enkeltaksjer hjemmehørende i Norge og EØS. Hvis et fond har mindre enn 80% aksjeandel, må fondet altså plasseres på en fondskonto. Når du kjøper verdipapirer som kan plasseres på aksjesparekonto, vil du få spørsmål om å plassere de på denne kontotypen i veiviseren når du kjøper verdipapir.

Fordelen med å ha aksjer og aksjefond på en aksjesparekonto er at du kan kjøpe, selge og bytte så mye du vil uten at det utløser skatt. Gevinsten beskattes først når du tar pengene ut av kontoen. Ved å ha fond på en vanlig fondskonto skatter du av gevinsten med en gang du selger fondet.

Når du tar ut penger fra aksjesparekontoen, tar du først ut de pengene du satte inn. Derfor betaler du ikke skatt når du tar ut penger inntil beløpet du har skutt inn. Uttak utover det opprinnelige innskuddet på kontoen regnes som skattepliktig inntekt.

Du kan ha penger stående på aksjesparekontoen. Det kan du ikke på en fondskonto. Husk at det ikke beregnes renter av innskudd på aksjesparekonto.

Det er ingen binding eller kostnader ved å ha aksjesparekonto eller fondskonto i Sbanken-konseptet.

Hjalp dette svaret deg?
Hjalp dette svaret deg? Ja Nei
Avbryt

Takk for tilbakemeldingen din!

Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.