Etter fusjonen med DNB 2. mai 2023 er Sbanken et konsept levert av DNB Bank ASA. Det er DNB Bank ASA som er juridisk avtalepart for og leverandør av alle tjenester i Sbanken-konseptet. Denne siden ble sist oppdatert da Sbanken var et selvstendig finansforetak.
Du finner VPS-kontoen din under Min sparing. Har du ikke VPS-konto kan du få det ved å åpne en aksjekonto.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Står du på aksjesidene, kan du være innlogget i 9 timer før du blir logget ut. Du får beskjed når utloggingstiden nærmer seg. På andre sider blir du logget ut innen 20 minutter.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Menyvalget Markedsoversikt gir informasjon om hovedindeksen, globale aksjemarkeder, vinnere, tapere, mest omsatte aksjer, råvarer, finanskalender, aksjenyheter og så videre.
Gå direkte til siden Markedsoversikt her.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Sanntidsinformasjon gir deg kurser i realtid til alle aksjer, derivater, grunnfondsbevis med mer på Oslo Børs og Oslo Axess. I tillegg får du ordredybder i realtid.
Alle som handler aksjer gjennom nettbanken kan se sanntidsinformasjon på aksjer kostnadsfritt i nettbanken.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Ja, du kan flytte fond til oss fra andre fondsforvaltere i nettbanken.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Det er lik rentesats på handlekontoen for aksjer som på en brukskonto. Du finner alltid gjeldende rentesatser i nettbanken. Handlekontoen for aksjer skal ikke brukes som en sparekonto.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Du kan velge hvilken konto som skal være standard fondskonto under Fondsinnstillinger. Her kan du velge en standard fondskonto som du ønsker skal være den konto fondene skal settes inn på når du kjøper fond. Du kan også velge konto ved hvert kjøp. Her kan du også velge standard belastningskonto ved fondshandel.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Gå til Mine fond og velg Selg fond.
Du kan registrere salget i andeler, kroner eller huke av for Alt dersom du ønsker å selge hele beholdningen i det aktuelle fondet.
Sbanken har ingen direkte omkostninger kjøp og salg av fond. Husk at du alltid handler til ukjent kurs Det tar 2-7 virkedager før salget er gjennomført, og pengene blir gjort disponible for nye kjøp/overføring til andre kontoer.
Merk at salg av fond fra en fondskonto medfører realisasjon (utløser skatt). Hvis du selger fond fra aksjesparekonto utløser dette ikke skatt før du tar et større beløp ut fra aksjesparekontoen enn du har satt inn på den.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
BSU (Boligsparing for ungdom) er en gunstig boligspareordning for ungdom.
Sparing i BSU gir deg krav på skattefradrag med 10 % av innbetalt beløp, maksimalt 2 750 kroner.
Oppsparte BSU-midler skal i hovedsak brukes til kjøp av bolig, nedbetaling av gjeld, eller oppussing og vedlikehold av fast bolig.
Ønsker du mer informasjon om bruk av midler spart i BSU eller lese alle vilkår, anbefaler vi deg å lese mer på www.skatteetaten.no eller kontakte det lokale likningskontoret ditt.
Du kan åpne BSU-konto i nettbanken din.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Nei. Du kan bare ha en BSU-konto, og du kan ikke åpne en ny BSU-konto hvis du har hatt og avsluttet en konto tidligere.
Eksisterende BSU-konto kan flyttes fra en bank til en annen uten at dette får konsekvenser for BSU-kontrakten. BSU-konto er en personlig konto og kan ikke disponeres eller eies av flere. Ektefeller må åpne hver sin BSU-konto.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Nei, det kan dere ikke. BSU-konto er en personlig konto, og samboere eller ektefeller må åpne hver sin BSU-konto.
Hvis dere ønsker en felles konto å spare på, kan dere åpne en sparekonto. En av dere oppretter det i sin nettbank, og den andre ber om disposisjonsrett på den. Sparekontoen vises da i nettbanken til begge.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Har du liten eller ingen skattbar inntekt ett år kan det lønne seg å ikke spare i BSU det året, eller spare et lavere beløp for å utnytte skattefordelen maksimalt. Hvis skattefradraget overstiger samlet inntektskatt det aktuelle året, vil skattefradraget gå tapt. Du vil ikke få det til gode ved et senere inntektsår. Du får kun fradrag i inntektsskatt og trygdeavgift.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
En BSU-konto kan kun opprettes én gang per person. Du kan ikke åpne ny BSU-konto når en tidligere konto er avsluttet. Det gjelder selv om innskudd på den oppgjorte kontoen ikke har gitt grunnlag for skattefradrag.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Renter som har påløpt og er godskrevet til du fyller 33 år kan ikke taes ut uten å bryte avtalen. Renter du får fra du fyller 34 år kan du ta ut uten konsekvenser.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Innskudd på BSU-konto blir rapportert inn til skattemyndighetene den 31.12. Før den datoen kan du heve årets innskudd uten at det får skattemessig konsekvens for deg. Renter som er kreditert konto inneværende år, er sperret og kan ikke tas ut uten at BSU-kontrakten brytes.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Du bryter BSU-kontrakten hvis du tar ut mer enn fritt uttaksbeløp. Fritt uttaksbeløp er det beløpet du har spart mellom datoer 01.01. og den 31.12 i samme inntektsår. Renter som påløper fra og med det inntektsåret du fyller 34 år regnes også som fritt uttaksbeløp.
Etter å ha brutt kontrakten kan du ikke foreta nye innskudd eller åpne en ny BSU-konto. Du kan fortsatt ha resterende BSU-midler på BSU-kontoen og dele opp uttakene.
Tar du ut midler spart i BSU utover fritt uttaksbeløp og bruker det til annet enn det som er innenfor regelverket for BSU, kan skattemyndighetene kreve deg for tidligere innvilget skattefordel. Banken kan avslutte BSU-kontoen din og overføre resterende saldo til brukskonto.
Er du i tvil om formålet for bruk av din BSU faller innenfor regelverket, anbefaler vi at du leser mer om reglene på www.skatteetaten.no eller kontakter lokalt ligningskontor i kommunen din.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Oppsparte midler på BSU-konto må etter vilkårene brukes til kjøp, eller nedbetaling av gjeld på fast bolig. Du kan også bruke midlene til oppussing og vedlikehold av boligen. Kravet er at boligen eies av deg eller ektefellen din.
Er du i tvil om formålet for bruk av BSU-kontoen din faller innenfor regelverket, anbefaler vi at du leser mer om reglene på www.skatteetaten.no eller kontakter Skatteetaten i kommunen din.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Ved handel av aksjer og verdipapirer er det to skattemessige forhold som kan gjelde:
Formue
Den skattemessige ligningsverdien på aksjene du har på vanlig aksjekonto 31. desember sender VPS årsoppgave for.
Beholdningen du har på aksjesparekonto rapporteres av oss, og informasjonen finner du i årsoppgaven for aksjer og fond.
Formuesverdien skal stå i skattemeldingen. Det er din plikt er å kontrollere at opplysningene som er står der er korrekte, og eventuelt korrigere ved feil eller mangler.
Gevinst eller tap ved salg
Alle som har realisert aksjer i løpet av året er må legge ved skjema over realiserte andeler. Bruk et av alternativene under:
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Hvis du ønsker råd om hvilke fond du bør velge, og råd om hvordan du kan investere sparepenger bør du kontakte oss. Vi kan hjelpe deg med alle typer sparespørsmål.
Vi har et stort tilbud med over 440 håndplukkete gebyrfrie fond, og vi kan hjelpe deg med å velge fond etter ditt behov.
Vi kan sette sammen en portefølje som passer deg og ditt spareønske. Alle fondene er tilgjengelig uten kjøps- og salgsgebyrer.
Kontakt gjerne en av våre rådgivere på telefon 55 26 00 00 (mandag - fredag mellom klokken 08:30 og 16:00).
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Valget er naturligvis avhengig av din risikoprofil, men dersom du ønsker en bredt sammensatt portefølje som investerer både i ulike geografiske områder og i ulike bransjer, anbefaler vi deg å se nærmere på vårt utvalg av globale fond.
Ønsker du selv å sette sammen en bred portefølje, kan du velge mellom fond som investerer i de geografiske områdene USA, Europa, Japan, Far East eller Norge/Norden. Du kan også velge mellom ulike bransjefond innenfor teknologi, miljø eller helse.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Jo lengre tidshorisont du har, desto lavere er risikoen. Selv om aksjemarkedet i perioder kan utvikle seg negativt, har markedet en positiv forventet langsiktig avkastning. Historikken viser det samme, men det er viktig å huske at historisk avkastning ikke er en garanti for fremtidig avkastning.
Ved sparing i aksjefond er det derfor viktig å være langsiktig (minimum 4-5 år). I fond får du samtidig en risikospredning gjennom at fondet investerer i mange enkeltaksjer, i motsetning til å investere alt i én enkelt aksje. Velger du fond som også investerer bredt, både bransjemessig og geografisk, reduserer du risikoen ytterligere.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Det er flere fordeler. Den viktigste grunnen er at du over tid vil oppnå en meravkastning i forhold til annen sparing. En annen fordel er at du ikke selv trenger å være ekspert på aksjer for å kunne delta i avkastningen aksjemarkedet gir over tid. Du overlater til profesjonelle forvaltere å kjøpe og selge verdipapirer for deg. Det kreves heller ikke store beløp for å spare i fond.
Minstebeløpet for fondssparing er 300 kroner ved engangskjøp, og 300 kroner ved spareavtaler. Sparing i fond er dessuten en enkel og billig vei til utenlandske aksjer.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Når du investerer i fond er forventningen på lang sikt at fondene skal gi høyere avkastning enn inflasjonen. Forventet inflasjon er 2 prosent.
Forventet avkastning:
Tallene er hentet fra Finans Norges bransjeavtale for liv- og pensjonsselskaper.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Et aksjefond investerer i aksjer. Aksjer er en eierandel i et selskap, og omsettes normalt via en børs. De fleste aksjer omsettes daglig, ved at noen ønsker å kjøpe en aksje, og noen ønsker å selge. Verdien på en aksje fastsettes ved at kjøper og selger blir enige om en pris. Det er med andre ord tilbud og etterspørsel som fastsetter verdien på en aksje.
Normalt vil verdien på en aksje bevege seg opp og ned i løpet av en dag, avhengig av tilbud og etterspørsel. Ved dagens slutt fastsettes en sluttkurs på aksjen. Denne sluttkursen blir så brukt til å beregne verdien på fondet hver eneste dag.
Fondet tar det antall aksjer det eier, ganger med sluttkurs, og summerer opp den totale verdien av fondet. Dette blir igjen fordelt på det antall andeler som andelseierene i fondet har tilsammen, og på den måten blir det stilt en kurs pr. andel i hvert fond. Det er derfor sånn at det er svingningene i aksjekursene som bestemmer verdiutviklingen på en fondsandel.
Gevinsten man får på en aksjefondsinvestering kan først beregnes idet man selger en andel. Gevinsten vil da være forskjellen mellom det man kjøpte en fondsandel for, og det man selger den til. På samme måte oppstår det først et tap den dagen man velger å selge sine fondsandeler.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
To grønne blad
Er du veldig opptatt av etikk og samfunnsansvar velger du fond med to grønne blader.
Fondet har et spesielt høyt fokus på miljø, menneskerettigheter og styresett, og tar aktivt samfunnsansvar gjennom sin strategi. Fondet har et aktivt forhold til Oljefondets eksklusjonsliste og følger også Sbankens retningslinjer for samfunnsansvarlige investeringer.
Ett grønt blad
Fondet anerkjenner og følger internasjonale standarder for etiske og samfunnsansvarlige investeringer. Fondet har et aktivt forhold til Oljefondets eksklusjonsliste og følger også Sbankens retningslinjer for samfunnsansvarlige investeringer.
Ett gult blad
Fondet anerkjenner og følger internasjonale standarder for etiske og samfunnsansvarlige investeringer. Fondet følger ikke Sbankens retningslinjer for samfunnsansvarlige investeringer fullt ut.
Rød trekant
Fondets investeringer bryter med grunnleggende retningslinjer for samfunnsansvarlige investeringer.
Ingen merking
Fondet investerer ikke i selskaper på Oljefondets eksklusjonsliste, men har ikke signert Sbankens erklæring om etiske investeringer.
Ved å trykke på symbolet til et konkret fond vil du få opp en nærmere forklaring av hvorfor det aktuelle fondet er merket med etisk blad eller rød trekant.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Et fond investerer i mange selskaper. Det vil si at når du sparer i et fond vil fondsforvalteren investere pengene i ulike selskaper for å få så høy avkastning som mulig på dine sparemidler.
Vi marker et fond med rød varseltrekant hvis fondet er investert i selskaper som betraktes å drive virksomhet som ikke er etisk forsvarlig.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Et fond uten merking kan plutselig bli uetisk i den forstand at det kan gjøre investeringer i et av selskapene som betraktes som uetisk. Da vil dette avdekkes i neste gjennomgang fra oss, og fondet merkes rødt. De fondene vi har merket med grønt blad (ett eller to) har imidlertid signert en erklæring hvor de forplikter seg til ikke å investere i den type selskap.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Ordrer sendes til de ulike forvalterne klokken 00:00 søndag til torsdag. For en ordre registrert innen klokken 00:00 vil handel få sluttkurs kommende handelsdag, med mindre det enkelte verdipapirfond har andre bestemmelser.
Ved bytte mellom to fond vil du få kursdato påfølgende virkedag, både for kjøpsordren og salgsordren.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Sbanken har ikke kjøps- eller salgsomkostninger på fond. Årlig forvaltningshonorar fra 0,12 %.
Du finner omkostningene for det enkelte fond i fondslisten. Søk opp det aktuelle fondet, og trykk på fondsnavnet. Du får da opp informasjon om fondet, hvor blant annet årlige forvaltningsomkostninger er oppført.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Etter verdipapirfondsloven skal salg av andeler skje til ukjent kurs. Kursdato vil normalt være sluttkurskursen for påfølgende virkedag etter at ordren er mottatt av banken, med mindre det enkelte verdipapirfond har andre bestemmelser. Et salg skjer alltid i antall andeler, nettopp fordi man ikke vet hvilken kurs man selger til, og dermed ikke beløpet som blir utbetalt. Det vil derfor være avvik mellom verdien av det du selger på det tidspunkt du registrerer salgsordren og verdien på oppgjørstidspunktet.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Oppgjørsdager (antall dager fra en ordre er registrert av kunde, til oppgjøret krediteres konto) for en fondshandel varierer fra forvalter til forvalter, og kan variere fra 2-7 dager. Grunnen til at noen forvaltere har så lang oppgjørstid er at forvalterne er hjemmehørende i utlandet, og at ulike tidssoner og oppgjørstid mot forvalterne forsinker prosessen. Uansett antall oppgjørsdager er det alltid sluttkurs virkedagen etter at du som kunde har registrert ordren som blir benyttet, med mindre det enkelte verdipapirfond har andre bestemmelser (Market timing). Vær oppmerksom på at flere av våre fond er hjemmehørende i utlandet, og at fridager og helligdager som avviker fra Norge er med på forsinke oppgjøret.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Nærmere halvparten av våre fond er ratet av det uavhengige ratingbyrået Morningstar. Rating er en evaluering av fond og forvalter, hvor det er andre verdier enn bare avkastning som legges til grunn. Rating måles i fra 1-5, der 5 er best.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Vi har autoriserte investeringsrådgivere som svarer deg mellom klokken 08:30 og 16, mandag til fredag. Du kan kontakte rådgiverne på telefon 55 26 00 00 eller bestille rådgivnig her.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Når du skal velge fond, bør du stille deg selv to spørsmål:
Hvor lenge du har tenkt å spare, og hvilken risiko du er villig til å ta. Normalt vil vi si at jo lengre tidshorisont du har, jo større risiko kan du ta. Sett gjerne sammen en basisportefølje.
Hvis du vil ha hjelp til å velge fond kan du ta kontakt meden rådgiver for en prat. Eventuelt kan du sjekke ut siden for fondsinspirasjon, hvor du har mulighet for å sortere fondene ut fra det du har som utgangspunkt.
Synes du det er vanskelig å velge? Da kan du alltids velge en ferdig fondspakke, eller gi utfordringen videre til spareroboten vår.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
For å kjøpe fond gjennom Sbanken må du ha åpnet en brukskonto og enten en fondskonto eller en aksjesparekonto. Etter at kontoene er åpnet kjøper du fond ved å gå til kjøp fond. Velg hvilken konto du vil kjøpe fra og til. Velg Legg til flere fond. Her får du oversikt over alle fond Sbanken tilbyr. Klikk på handlevogn-ikonet til det/de fond du ønsker å kjøpe. De fond du har valgt legger seg i handlevognen din. Når du har valgt de fondene du ønsker å kjøpe, velg Kjøp i handlevognen og gjennomfør veiviser.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Er tidshorisonten på sparingen din i aksjefond kortere enn 4-5 år, er risikoen høyere hvis du går inn i aksjer eller aksjefond. Ved kortere sparehorisont anbefaler vi derfor at du vurderer plassering på sparekonto eller i likviditetsfond.
Rådgiverne våre kan hjelpe deg med å finne sparing som passer for deg.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Sparing i aksjefond vil over tid gi deg en meravkastning i forhold til for eksempel vanlig banksparing. Risikoen er samtidig noe høyere, men reduseres jo lengre tidshorisont du har.
Fordelen med å spare i aksjefond fremfor enkeltaksjer er at du oppnår en risikospredning fordi fondet sprer sine investeringer i mange enkeltaksjer. Fondene forvaltes av profesjonelle forvaltere som til enhver tid følger med på markedet.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Det ideelle er å kjøpe når kursene er lave, eller markedet er i bunn. Dessverre er det slik at du ikke vet om markedet har nådd bunnen, før markedet igjen er på vei oppover. Det er gjort flere sammenligninger for å avdekke hvilken meravkastning du hadde fått, dersom du følger en indeks eller et marked gjennom ett helt år, og klarte å kjøpe på bunn og å selge på topp. Sammenligningene viser at meravkastningen ikke er på mange prosent, men da forutsettes det altså at du klarer å treffe markedet. I det lange løp vil derfor tidspunktet for investeringen spille mindre rolle. Faktisk så er kanskje den beste måten å dra fordel av disse svingningene å starte en spareavtale.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Kildeskatt er en skatt som du betaler der hvor inntekten oppstår. For eksempel ved utbetaling av utbytte i et svenskregistrert fond, så er avtalen mellom Norge og Sverige 15 % kildeskatt, som skal betales til Sverige. Du har imidlertid fradragsrett på kildeskatten i Norge.
Kunder med utbetalt utbytte i noen av fondene forvaltet i utlandet vil selv måtte kreve fradrag for eventuelt betalt kildeskatt.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Utenlandsfond beskattes som norske verdipapirfond. Når det gjelder formueskatt så settes verdien av andelene i aksjefond i 2019 til 75 % av markedsverdien per 31. desember i ligningsåret. Ved gevinst (etter realisasjon, innløsning eller salg) beregnes kapitalskatt, og ved tap kan tilsvarende sats trekkes fra. Du finner til enhver tid oppdaterte skattesatser på skatteetaten.no.
Vi vil sørge for rapportering av dine beholdninger og realiserte gevinst/tap til norske skattemyndigheter.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Ved handel av fondsandler er det to skattemessige forhold som kan gjøre seg gjeldende:
Alle kundene våre får tilgang til årsoppgaven sin i nettbanken. Beholdning og oversikt over gevinst eller tap på solgte fondsandeler vil bli rapportert til Skattedirektoratet. Det er din plikt å kontrollere at opplysningene som er oppført i skattemeldingen er korrekte.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Salg av fondsandeler beregnes etter FIFO-prinsippet. Det betyr enkelt og greit først inn, først ut, med andre ord, de andelene du kjøpte først, er også de andelene du først selger. Her finner du mer informasjon om salg av fondsandeler.
Husk at hvis du har fond eller aksjer på aksjesparekonto så betaler du ikke gevinstskatt før du tar ut et større beløpet fra aksjesparekonto enn det du har satt inn på kontoen.
Har du fond eller aksjer på vanlig aksje- eller fondskonto vil et salg umiddelbart utløse skatt på eventuell gevinst.
Alle beholdninger, uansett fond, oppgis til formuemessig å være lik markedsverdi pr. 31.12.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Ja, du kan flytte fond til Sbanken. Du finner flytteveivisere i nettbanken under Flytt aksjer og fond.
Følg anvisningen i nettbanken. Vi tar kontakt med annen bank for å flytte fondene dine. Prosessen tar normalt sett inntil 10 virkedager, men kan ta lengre tid avhengig av hvor lang tid avsenderbank bruker på å flytte aksjene ut. Vær oppmerksom på at enkelte banker/kontoførere tar gebyrer for å flytte fond ut fra seg.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Det er mulig å flytte fondsandeler ut fra Sbanken i enkelte tilfeller. Hvis du ønsker å flytte fond ut fra oss må du ta kontakt med den banken/kontoføreren du vil flytte til for å starte prosessen.
Hvis du har fondene på en aksjesparekonto kan du flytte dem ut, men da må du flytte alt du har på den aksjesparekontoen samtidig. Det vil ikke medføre realisasjon.
Hvis du har fondsandelene på en vanlig fondskonto kan de flyttes ut uten at det medfører realisasjon.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Flytting av dine fondsandeler til Sbanken vil ikke utløse noen realisasjon og får dermed heller ingen skattemessige konsekvenser.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Alle andeler du eier per fond må flyttes fra annen bank/megler. Du kan imidlertid velge å kun flytte deler av din portefølje hos annen kontofører. Årsaken til dette er at Sbanken ikke ønsker at våre kunder skal kunne utføre skatteplanlegging.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Når saldo på sparekontoen er fra og med 500 000 får du den høyeste renten. Renten gjelder for hele innestående beløp på kontoen. Se prislisten for de ulike rentesatsene.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Du avslutter selv konto i nettbanken, under Avslutte konto.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Nei, det er ikke mulig. Du må først overføre til en av brukskontoene dine, deretter kan du legge inn en betaling til utlandet.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Gå til Mine fond, og velg Bytt.
Du får opp en oversikt over alle fond du har tilknyttet kontoen. Skriv inn beløp på de fondene du ønsker å bytte. Deretter velger du Bytt.
Du kommer til fondslisten, og her velger du hvilke fond du ønsker å bytte til ved å trykke på handlevogn-knappen for det aktuelle fondet. Fondene du velger legger seg i handlekurven din. Når du har valgt alle fondene du ønsker å bytte til åpner du handlekurven. Her velger du Kjøp.
Velg fordeling mellom fondene du skal bytte til og deretter Bytt. Bekreft fondsbytte.
Husk at hvis du også har en spareavtale som du vil endre må det gjøres i tillegg under Spareavtaler.
Vet du ikke hvilket fond du skal velge?
Hvis du vil bytte til et annet fond av samme type, men ikke vet hvilket, kan du søke etter lignende fond i søkefeltet i fondslisten. Hvis du for eksempel vil bytte ut et globalt indeksfond med et annet, kan du søke etter global indeks for å få opp alternativer.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Fra 1. januar 2016 ble skattereglene for verdipapirfond endret. Før dette var det en felles skatteprosent (27 prosent) for alle typer fond. Etter endringen skiller man mellom aksjefond (fond med aksjeandel på 80 prosent eller mer) og rente- obligasjonsfond, hvor skattesatsen for rente- og obligasjonsfond er 22 prosent mens den for aksjegevinster og utbytte øker til 31,68 prosent. I prinsippet er beskatningen av aksjer og aksjefond likevel noe lavere enn 31,68 prosent fordi du får med deg skjermingsfradraget.
Hvordan beregnes skatt på aksjefond?
Før beskatning må du nå multiplisere utbyttet, gevinst eller tap, med en «multiplikator» på 1,44. Deretter skal utbyttet, gevinsten eller tapet beskattes med 22 prosent. Den effektive skattesatsen blir dermed 31,68 prosent.
Et eksempel på realisasjon (salg):
Du selger med en gevinst på 10 000 kroner. Dette skal multipliseres med 1,44 som blir 14 400 kroner. Deretter beskattes dette beløpet med 22 % som blir 3 168 kroner. Skatten du betaler ved en gevinst på 10 000 kroner blir da 3 168 kroner eller 31,68 prosent (2019). Merk at eventuelt tap også multipliseres med 1,44 og beskattes med 22 % noe som gir et effektivt tapsfradrag på 31,68 prosent.
Skjermingsfradraget er ikke tatt med her, slik at skattesatsen i praksis blir noe lavere.
Eksempel ved utbytte:
Dersom du mottar et utbytte på 10 000 kroner så multipliseres dette også med 1,44 og beskattes med 22 prosent (2019).
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Alle fond er pålagt å ha nøkkelinformasjon. Nøkkelinformasjonen skal gjøre det mulig for investor å forstå fondets struktur og risiko slik at investor kan gjøre investeringsbeslutninger på et informert grunnlag.
Du finner nøkkelinformasjon om fond ved å klikke på fondets navn i fondslisten og deretter linken Nøkkelinformasjon. Her finner du blant annet informasjon om fondets mål, investeringspolitikk, risiko- og investeringsprofil.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Brukskonto er gebyrfri og har ikke begrensninger på antall uttak. Renten godskrives konto hver måned. Du kan opprette inntil 20 slike kontoer i engasjementet ditt. Du kan åpne konto her.
Sparekonto gir deg en bedre rente på større beløp, se informasjon i prislisten vår. Du kan åpne inntil fem sparekontoer. Du kan åpne sparekonto her.
Fondskonto kan du også bruke til sparing, den kan du bruke til fondskjøp og spareavtaler. Du kan åpne fondskonto her.
Aksjekonto kan brukes til å kjøpe aksjer. Åpne aksjekonto her.
Boligsparing for Ungdom er et godt sparealternativ for deg mellom 18-34 år. Her kan du åpne BSU-konto.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Alle over 18 år kan åpne en BSU-konto. Du kan åpne en BSU frem til og med det året du fyller 33 år. Du kan åpne en BSU-konto i nettbanken din.
Selv om du ikke kan åpne en ny BSU-konto etter fylte 33 år, kan den flyttes fra en bank til en annen.
For å kreve fradrag i skatt må du være personlig skatteyter, skattepliktig og bosatt i Norge.
Alle vilkår angående BSU kan du lese mer om på www.skatteetaten.no eller du kan kontakte det lokale skattekontoret ditt.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Du avslutter BSU-kontoen din i nettbanken. Følg informasjonen på skjermen. Vi er pålagt å varsle skattemyndighetene om at BSU-kontoen er avsluttet.
Når du avslutter BSU-kontoen står du fritt til å overføre pengene til en konto i Sbanken.
Er du i tvil om formålet for bruk av BSU-kontoen din faller innenfor regelverket, anbefaler vi at du leser mer om reglene på www.skatteetaten.no eller kontakter det lokale ligningskontoret i kommunen din.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Spareavtale i fond og banksparing har ulike fordeler og ulemper.
Banksparing egner seg bra til kortsiktig oppbevaring av bufferkapital. Over lang tid kan du imidlertid forvente at banksparing gir liten eller ingen økt kjøpekraft på grunn av lav rente på innskudd, inflasjon og skatt.
En spareavtale i fond er mer risikabel, men det er forskjell på den langsiktige og den kortsiktige risikoen. Sparer du over år er det historisk større sannsynlighet for å få en mye bedre avkastning på sparepengene enn gjennom banksparing.
Hvilke fond en spareavtale investerer i vil også påvirker hvilke svingninger du må regne med at sparepengene dine vil ha.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
En spareavtale er fast månedlig sparing i fond. Gjennom en spareavtale kjøper du andeler i ett eller flere fond gjennom automatiske trekk. I nettbanken kan du når som helst endre sparebeløpet, trekkdato eller stoppe trekket. Minste beløp for en spareavtale er 300 kroner per trekk.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Et fond er en kollektiv investering hvor mange investorer går sammen om å kjøpe aksjer eller rentepapirer. Fondet har en profesjonell forvalter til å styre investeringene, for å gi deg best mulig avkastning. Forvalterne gjør de investeringer de til en hver tid mener er de beste, med ett overordnet mål om å slå markedet som helhet. Dette gjør at du som fondssparer ikke trenger mye forkunnskaper eller holde deg oppdatert på hva som skjer i markedet for å kunne spare i fond.
Forvalteren legger dine penger inn i den samme potten som de andre investorene. Summen av alle pengene blir kalt fondets aktiva eller fondets forvaltningskapital. Forvalteren investerer deretter forvaltningskapitalen i aksjer, obligasjoner eller en kombinasjon av disse (enkelte fond investerer i mer komplekse verdipapirer). Aksjene eller obligasjonene blir gjerne kalt fondets beholdninger og summen av alle beholdninger kalles gjerne for fondets portefølje.
Fondets type avhenger av hvilke verdipapirer fondet investerer i. For eksempel aksjefond investerer naturlig nok i aksjer, globalt aksjefond investerer i aksjer i hele verden, mens andre fond investerer utelukkende i norske aksjer. Andre typer fond er rentefond (eller obligasjonsfond) og kombinasjonsfond. Du, som investor, får hele fondets portefølje i miniatyr uavhengig om du investerer mye eller lite i fondet.
Investerer du i fond får du med andre ord god spredning i investeringene selv med små beløp.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Du kan velge mellom mer enn 470 ulike fond. I fondslisten finner du et bredt utvalg av rentefond, kombinasjonsfond og aksjefond - både aktivt forvaltede fond og indeksfond. Se fondslisten for oversikt over alle fondene.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Sbanken er et konsept levert av DNB Bank ASA. DNB utfører skatterapporteringen på fondene dine for deg. Alt du må gjøre er å sjekke at skattemeldingen stemmer.
Det finnes to hovedtyper fond - rentefond og aksjefond. Regelen for hvordan de beskattes er ulike:
Rentefond:
Rentefond (obligasjons- og likviditetsfond) beskattes årlig, på samme måte som renteinntektene ved vanlig banksparing. Du skatter for renteinntektene fondet har hatt frem til 31.12. Eventuell kursgevinst eller kurstap som følge av renteendringer i markedet beskattes ikke før realisasjon.
Aksjefond:
Ved sparing i aksjefond belastes skatt først når du selger andelene dine, og det er kun gevinsten du har hatt i forhold til anskaffelsesverdi som blir beskattet, fratrukket skjermingsfradrag. Om du skulle selge et fond med tap kan dette trekkes fra på skatten.
Skjermingsfradraget og den utsatte skatten blir forklart nærmere under:
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Har du aksjer og/eller fond andre steder og ønsker å samle all sparingen din i Sbanken-konseptet? Du kan flytte verdipapir uten at fonds- eller aksjeandeler selges. Så lenge verdipapirene flyttes fra aksjesparekonto hos en annen aktør, til aksjesparekonto i Sbanken-konseptet, slipper du også å skatte av eventuell opptjent gevinst ved flytt.
Slik gjør du:
Gå til Flytt aksjer og fond og følg anvisningen. Vi tar kontakt med aktøren du har verdipapirene dine hos. Prosessen tar normalt sett inntil 10 virkedager, men kan ta lengre tid avhengig av hvor lang tid avsenderbank bruker på å flytte verdipapirene dine ut. Vær oppmerksom på at enkelte aktører kan ta gebyrer for flytt ut.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Sbanken er et konsept levert av DNB Bank ASA. Det er DNB Bank ASA som er juridisk avtalepart for og leverandør av alle tjenester i Sbanken-konseptet. DNB utfører skatterapporteringen på fondene dine. Alt du må gjøre er å sjekke at skattemeldingen stemmer.
Hvordan skattes rentefond og aksjefond:
Rentefond:
Rentefond (obligasjons- og likviditetsfond) beskattes årlig, på samme måte som renteinntektene ved vanlig banksparing. Du skatter for renteinntektene fondet har hatt frem til 31.12. Eventuell kursgevinst eller kurstap som følge av renteendringer i markedet beskattes ikke før realisasjon.
Aksjefond:
Aksjefond bør stå på en aksjesparekonto. Da kan du kjøpe og selge fond innenfor kontoen uten å betale skatt. Du betaler først skatt når du tar pengene ut fra kontoen. Det er kun gevinsten du har hatt på anskaffelsesverdi som blir beskattet, fratrukket skjermingsfradrag. Om du skulle selge et fond med tap kan dette trekkes fra på skatten.
Skjermingsfradraget og den utsatte skatten blir forklart nærmere under:
Skjermingsfradraget
For aksjefond er en del av avkastningen «skjermet» for beskatning. Når du innløser andeler i et aksje- eller kombinasjonsfond får du et såkalt skjermingsfradrag for hvert år du eier andelene. Kun den delen av avkastningen som overstiger skjermingsfradraget er skattepliktig. Det vil si at den risikofrie delen av avkastningen (skjermingsfradraget) vil være skattefri for deg som investor. Sparer du i bank, må du skatte 22 prosent årlig for hele renteinntekten.
Skattekreditt
Ettersom gevinsten ikke beskattes før det året du selger dine aksjer- eller kombinasjonsfond utsetter du skattebetalingen. Denne effekten kalles skattekreditt, og kan utgjøre en stor fordel over tid. Skattekreditt kan sammenlignes med et rentefritt lån fra staten. I stedet for at staten krever inn skatt hvert år, vil du få beholde pengene til du selger og kan få avkastning også på den delen som du låner av staten.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Nei, dersom du for eksempel registrerer en salgsordre på 10 NOK er du avhengig av at det finnes kjøpere som er villig til å betale 10 NOK. Men merk at du alltid får beste tilgjengelige kurs i markedet.
Eksempel best tilgjengelige kurs:
Sist omsatte er 15 NOK, og det ligger selgere på 15, 16, 17 osv. Registrerer du en kjøpsordre med kurslimit 20 NOK vil du likevel i dette tilfellet få kjøpt aksjene til 15 NOK da det er beste tilgjengelige kurs, gitt at det finnes nok aksjer til salgs på den aktuelle kursen. Hvis det ikke finnes nok aksjer på høyeste kurs vil du kjøpe resterende på neste kursnivå, for eksempel 16 NOK.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Du kan handle på Oslo Børs (Euronext), Euronext Growth (tidligere Merkur Market) og Euronext Expand (tidligere Oslo Axess), og u kan handle med aksjer, tegningsretter, egenkapitalbevis og utvalgte ETF-er.
Andre markeder blir fortløpende vurdert.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Alarmer på en aksje er en tjeneste du kan bruke for å holde deg oppdatert på hva som skjer på Oslo Børs. Du kan lage flere alarmer tilpasset ønskene dine slik at du ikke går glipp av viktige nyheter eller kursendringer.
For å deaktivere alle alarmer: Send SBANK STOPP til 2077.
Du finner alarmtjenesten på aksjer under Alarmer for aksjer.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Stop loss / avansert ordre er en ordrefunksjon som gir deg mulighet til å bestemme når ordren skal legges i markedet.
Det kan være hensiktsmessig å benytte en stop loss / avansert ordre hvis du ikke har anledning til å følge aktivt med på markedet, og du ønsker å selge aksjer du eier hvis aksjen skulle falle til et visst nivå.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Alle som handler aksjer gjennom nettbanken får sanntidsinformasjon på aksjer.
Sanntidsinformasjon er kostnadsfritt i Sbanken-konseptet.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Hos oss kan du handle i aksjer, tegningsretter, egenkapitalbevis og utvalgte ETF-er.
Vi tilbyr handel på Oslo Børs (Euronext), Euronext Growth (tidligere Merkur Market) og Euronext Expand (tidligere Oslo Axess).
Andre markeder vurderes fortløpende.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Du kan se hvor mye av verdipapirkreditten din som er i bruk under Mine aksjer.
Dersom du har brukt noe av kreditten din vil det være en egen post som heter Benyttet kreditt. Du kan også se hva du har brukt av kreditten under Verdipapirkreditt.
Kreditten beregnes som kjent ut fra belåningsverdien din og tilgjengelig kreditt vil tilsvare belåningsverdi. Når du har en kreditt vil disponibelt vise tilgjengelig kreditt, samt egne tilgjengelige midler.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Du avslutter fondskontoen din selv her.
Vær oppmerksom på at kontoen kun kan avsluttes etter at spareavtale er slettet. Kontoen kan ikke ha fondsbeholdning. Eventuelle fond må flyttes eller selges og transaksjonen må være gjennomført før du kan avslutte kontoen.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
For å deaktivere alle alarmer: Send SBANK STOPP til 2077
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Kurtasjen er på 0,05 % av handelsbeløpet. Minimum 49 og maksimum 250 kroner. Kurtasjen gjelder per ordre, uavhengig av om du selger 1 aksje eller 1 000 aksjer, eller om ordren gjennomføres med flere delordre.
Kurtasjen kommer i tillegg til ordreverdien og belastes aksjekontoen din. Den legges også til kjøpt for verdien du finner i nettbanken.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Først setter du kurslimit, gyldighet og antall/beløp som ved en vanlig ordre. Marker så for Jeg ønsker å benytte avanserte innstillinger for kjøp av aksjer. Deretter setter du triggervilkår og triggerpris som bestemmer når orden skal sendes på børs. Triggeren følger siste (siste omsatte) og når den utløses på bakgrunn av vilkårene du har satt så sendes ordren din på børs.
Eksempel på stop loss:
Siste omsatte er 100 NOK og du bestemmer at du vil aktivere en salgsordre dersom kursen faller til under 90 NOK.
Legg inn salgsordre på ønsket antall aksjer. Sett 90 i feltet Trigger og velg vilkåret Under eller lik. Kurslimiten settes til under 90 NOK, for eksempel 87 NOK. ordren vil da legges inn i markedet hvis det skjer en omsetning på 90 NOK eller lavere. Når ordren din er lagt inn i markedet vil den oppføre seg som en helt vanlig ordre (limit-ordre). Aksjene dine vil da bli solgt ut fra kjøpsinteressen ned til limiten du har satt, i dette tilfellet 87 NOK.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Sparekontoen og kontoutskriften med alle transaksjonene finner du her. Velg sparekontoen din i nedtrekksmenyen. Her kan du også overføre fra og til kontoen.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Det gjør du under Fondsinnstillinger. Her kan du velge en standard fondskonto som du ønsker skal være den konto fondene skal settes inn på når du kjøper fond. Du kan også velge konto ved hvert kjøp.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Årsoppgaven for 2022 blir tilgjengelig i nettbanken innen 15. februar 2023
Beholdningsoppgave og realisasjonsoppgave for fond blir også tilgjengelig innen 15. februar 2023. Frist for å levere skattemeldingen er 30. april 2023.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Ja, det kan du. Vi tilbyr deg mulighet til å spare i spareavtale, det vil si månedlig sparing i fond, og å spare ved å plassere penger i enkeltfond.
Du kan starte spareavtale i nettbanken.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Du kan handle aksjer i nettbanken. Velg en aksje fra listen eller søk opp ønsket aksje.
Dersom du ønsker å handle en aksje du allerede eier kan du også gå via Mine aksjer og velge Kjøp ved den aktuelle aksjen.
Velg antall eller beløp som du vil kjøpe for, og hvilken pris du ønsker å betale per aksje.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
I nettbanken er det lett å starte egen sparing også uten å kontakte en rådgiver:
Du finner mer informasjon i nettbanken under menypunkt Sparing.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Du får automatisk en VPS-konto (verdipapirkonto) når du åpner en aksjekonto, eller når du flytter aksjer inn på en aksjesparekonto.
Hvis du allerede har en aksjesparekonto uten en VPS-konto tilknyttet, kan du åpne VPS-konto til den. Det gjør du ved å gå inn på Aksjehandel i nettbanken og velge Kjøp på hvilken som helst aksje. På kjøpssiden velger du at du vil kjøpe til aksjesparekonto, før du avbryter kjøpet. Da åpnes det en VPS-konto for deg.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Nei, du er ikke bundet til fast årlig sparing. Du kan tilpasse sparingen etter eget ønske.
Har du liten eller ingen skattbar inntekt ett år kan det lønne seg å ikke spare i BSU det året, eller spare et lavere beløp for å utnytte skattefordelen maksimalt. Hvis skattefradraget overstiger samlet inntektskatt det aktuelle året, vil skattefradraget gå tapt. Du vil ikke få det til gode ved et senere inntektsår.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Nei. Sparebeløp kan ikke overstige 27 500 kroner per inntektsår. Samlet innbetalt sparebeløp på kontoen kan ikke overstige 300 000 kroner.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Ja. Du er ikke bundet til et fast årlig sparebeløp, og du kan tilpasse sparingen helt etter eget ønske.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Nei, det kan du ikke. I følge Skatteloven må midler spart i BSU benyttes til anskaffelse av, eller nedbetaling av gjeld på fast bolig. Midlene kan også brukes til oppussing og vedlikehold av boligen. Med fast bolig menes den boligen du bor i til vanlig og hvor du har det skattemessige bostedet ditt. Mer informasjon finner du på www.skatteetaten.no eller ved å kontakte det lokale ligningskontoret ditt.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Hvis det er tomt til det som skal bli din faste bolig kan du bruke innestående på BSU-kontoen til formålet.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Midler spart i BSU kan benyttes til betaling av renter og avdrag på lån til fast bolig. Med fast bolig menes den boligen du bor i til vanlig og hvor du har det skattemessige bostedet ditt.
Vi anbefaler alltid å sjekke gjeldende regler ved å lese på www.skatteetaten.no eller ved å kontakte det lokale ligningskontoret ditt.
Det er ikke mulig å bruke BSU-konto som trekkonto for et lån, og det er ikke mulig å opprette faste overføringer fra BSU-kontoen til en annen konto.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Tar du ut midler spart i BSU og bruker dem til annet enn godkjent formål, regnes det som et kontraktsbrudd og BSU-avtalen din opphører. Banken kan da avslutte BSU-kontoen din og overføre resterende saldo til brukskonto. Skattemyndighetene vil kreve at du betaler tilbake innvilget skattefradrag.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Nei. Du kan kun ha en BSU-konto. Hvis du bryter kontrakten, kan du ikke åpne en ny BSU-konto seinere.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Erfaringer viser at markedet stiger over tid, mens svingningene kan være store på kort sikt. Risikoen blir derfor lavere med en lang tidshorisont.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Ulike fond har ulik risikoprofil. Noen fond investerer med stor både geografisk og bransjemessig spredning, for eksempel globale fond. Normalt vil slike fond har en lavere risiko. Andre fond, som investerer mer begrenset, for eksempel innenfor en bransje eller et mindre geografisk område, har et mindre investeringsunivers og har derfor ofte en noe høyere risiko. En annen måte å måle et fonds risiko på, er å måle fondets kurssvingninger. For å beregne kurssvingninger opp og ned, brukes gjerne standardavvikberegninger. Et stor standardavvik betyr store svingninger og dermed høyere risiko.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Kjøp av andeler i fond forvaltet av utenlandske forvaltere skjer i norske kroner, men oppgjøret til forvalter blir vekslet om i fondets valuta. På fondsoversikten oppgir vi fondskursen i fondets valuta, og hvilke valutasort fondet er notert i. Dersom du klikker på valutasorten, vil du se valutakursen regnet om i norske kroner.
En investering i f.eks. Fidelity International innebærer en eksponering overfor dollar. Skulle NOK synke i verdi, vil avkastningen i utenlandsfond målt i NOK øke. Det motsatte skjer naturlig nok om NOK stiger i verdi.
Risikoen kan reduseres ved hjelp av finansielle instrumenter eller ved å velge et fond som plasserer i mange forskjellige land. For en norsk investor anbefaler vi å plassere deler av finansformuen uavhengig av norsk økonomi.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Ettersom fondene kan plassere større beløp i ulike aksjer og verdipapirer, innenfor ulike bransjer og land, spres risikoen på en bedre måte enn om du selv kjøper aksjer.
En annen måte å spre risiko på er å spare månedlig. På den måten utnytter du de svingninger som normalt er i aksjemarkedet til din fordel. Når du kjøper andeler i et fallende marked, vil du få flere andeler for samme kjøpesum. Når markedet så stiger igjen, vil du ha flere andeler som øker i verdi. På denne måten kan du faktisk tjene på at markedet faller innimellom.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
For å redusere risikoen anbefaler vi at du sprer midlene på flere fond og markeder.
En annen måte å spre risiko på er å spare månedlig. På den måten utnytter du de svingningene som normalt er i aksjemarkedet til din fordel. Når du kjøper andeler i et fallende marked, vil du få flere andeler for samme kjøpesum. Når markedet så stiger igjen, vil du ha flere andeler som øker i verdi. Slik kan du faktisk tjene på at markedet faller innimellom.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Aksjefond investerer penger i forskjellige aksjer. Minimum 80% av kapitalen i aksjefond er investert i aksjemarkedet. Ved å eie andeler i aksjefond, eier du aksjer indirekte. Fondet eier aksjer og du eier en andel av fondet.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Ja. Du kan starte en spareavtale i alle fond som er tilgjengelig i vårt fondsutvalg. En spareavtale i Sbanken-konseptet er fast månedlig sparing i fond. Gjennom en spareavtale kjøper du andeler i ett eller flere fond gjennom automatiske trekk. I nettbanken kan du når som helst endre sparebeløpet, trekkdato eller stoppe trekket. Du får også daglig verdioppdatering i nettbanken. Minste beløp for en spareavtale er 300 kroner per trekk.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Du finner en avkastningsoversikt for fondene i fondslisten. Fondslisten viser avkastningen til fondet det siste året. Ønsker du å se avkastning utover et år trykk på tallet.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Vi gjør en "screening" av alle fond minst hver 3. måned. Merkingen blir fortløpende oppdatert i nettbanken.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Det betyr at fondet ikke investerer i selskaper på Oljefondets eksklusjonsliste, men at det ikke har signert Sbankens erklæring om etiske investeringer.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Det er ingen bindingstid på fondsandeler. Forvaltningsselskapene er pliktig til å innløse andelene når du som andelseier ønsker det. Pengene du sparer i fond er som regel like lett tilgjengelig som bankinnskudd, men det kan ta noen dager før du har pengene disponibelt (det er ulik oppgjørstid for ulike forvaltere). Du må selv registrere salget gjennom nettbanken.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Oppgjørsdager (antall dager fra en ordre er registrert av kunde, til den vises i engasjementsbildet) for en fondshandel varierer fra forvalter til forvalter, og kan variere fra 2-7 dager. Grunnen til at noen forvaltere har så lang oppgjørstid er at forvalterne er hjemmehørende i utlandet, og at ulike tidssoner og oppgjørstid mot forvalterne forsinker prosessen.
Uansett antall oppgjørsdager er det alltid sluttkurs virkedagen etter at du som kunde har registrert ordren som blir benyttet, med mindre det enkelte verdipapirfond har andre bestemmelser (Market timing).
Vær oppmerksom på at flere av våre fond er hjemmehørende i utlandet, og at fridager og helligdager som avviker fra Norge er med på forsinke oppgjøret.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Når du som kunde kjøper fondsandeler i et fond med utenlandsk valuta, gjøres dette opp i fondets valuta. Det skjer med andre ord en veksling fra NOK til fondets valuta. På vekslingstidspunktet er det vanlig at det settes en kjøpskurs på valuta (veksling fra NOK til utenlandsk valuta), eller ved salg en salgskurs (veksling fra utenlandsk valuta til NOK). Det vil alltid være ulik vekslingskurs ved kjøp og salg. Differansen kan variere opptil cirka 0,9 %.
Sbanken benytter valutakursen som er vekslet av Skandia den dagen fondskursen fastsettes for fondshandelen. Ved kjøp av fondsandeler veksles valutaen til norske kroner til selgekursen for aktuell valuta.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Du kan angre både på kjøps- og salgsordre samme dag som du registrerte ordren frem til klokken 23:59. Ordrer sendes til forvalter kl. 00:00 søndag til torsdag. Ordre registrert fredag kan derfor slettes til og med søndag kl. 23:59.
Du finner ordren øverst på Mine fond. For å slette ordren trykker du for å ekspandere menyen og Slett – Bekreft sletting.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Salg av fond koster ikke noe i Sbanken.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Nei, du kan kun selge fond som er knyttet opp mot ditt eget fødsels- og personnummer.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Du kan selv endre spareavtalen din i nettbanken. Du kan endre belastningskonto, trekkdato og beløp.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Noen av fondene vi tilbyr utbetaler utbytte. Dette kan være utbytte i form av nye andeler eller kontanter. Informasjon om utbytte skal være opplyst nøkkelinformasjonen til de aktuelle fondene.
Merk at eventuelt utbytte fra utenlandske fond(utenlandsk forvalter) beskattes delvis i form av kildeskatt som tilfaller det landet som fondet er registrert i.
For å unngå dobbeltbeskatning har du fradragsrett for den skatten som er betalt i utlandet. Sbanken sørger for alle de nødvendige opplysningene om dette er tilgjengelig i årsoppgaven, men du må selv kreve fradraget.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Når det gjelder formueskatt så settes verdien av andelene i aksjefond til 75 % av markedsverdien per 31. desember ligningsåret (2019). Ved gevinst (etter realisasjon, eller salg) beregnes kapitalskatt av gevinsten, og ved tap kan tilsvarende sats trekkes fra, med utgangspunkt i tapssum.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Ved gevinst (etter realisasjon, eller salg) beregnes kapitalskatt, og ved tap kan tilsvarende sats trekkes fra. Vi vil sørge for rapportering av dine beholdninger og realiserte gevinst/tap til norske skattemyndigheter.
Husk at hvis du har fond eller aksjer på aksjesparekonto så betaler du ikke gevinstskatt før du tar ut et større beløpet fra aksjesparekonto enn det du har satt inn på kontoen.
Har du fond eller aksjer på vanlig aksje- eller fondskonto vil et salg umiddelbart utløse skatt på eventuell gevinst.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
RISK er en regulering av inngangsverdien (eller kjøpesummen for andelene eller aksjen) som skal hindre dobbelbeskatning. I Norge er det slik at når det deles ut utbytte på aksjer, så blir det trukket fra kapitalskatt (28%) FØR utbytte utbetales til aksjonæren (i vårt tilfelle fondet). Det vil dermed være sånn at et utbytte som et fond mottar allerede er beskattet. Når en andelseier så selger sine fondsandeler med gevinst, og endel av den gevinsten er oppstått som følge av at fondet har mottatt utbytte, reguleres inngangsverdien (eller kjøpesummen) noe opp for å unngå dobbel beskatning. Man unngår dobbel beskatning ved at inngangsverdien blir høyere, og dermed blir gevinsten som skal beskattes lavere.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Når du innløser aksjer og andeler i aksjefond, får du et skjermingsfradrag for hvert år du har eid aksjene eller andelene. Kun den delen av avkastningen som overstiger nivået på skjermingsrenten, som fastsettes hvert år, er skattepliktig.
Litt forenklet kan du si at skjermingsfradrag gjør at en viss andel inntekter fra investeringene dine er skattefrie.
Skjermingsfradraget trekkes ikke fra fortløpende hvert år, men beregnes med tilbakevirkende kraft for alle årene du har vært inne i fondet, uten hensyn til fondets avkastning fra år til år i spareperioden.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Vi skatterapporterer fondsandelene dine.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Du finner flytteskjema som du har registrert i nettbanken under Flytte fond. Nederst på siden finner du oversikt over dine registrerte, fullførte og slettede fondsflytt.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Kontofører er banken og megleren hvor dine fondsandeler er registrert.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Flytting av fondsandeler vil normalt ta 5-10 virkedager. Det kan ta lenger tid avhengig av hvor lang tid avsenderbank bruker på å sende fondsandelene fra seg.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Sparekontoen kan motta overføringer fra andre banker både i inn- og utland.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Du kan velge å lage ditt eget navn på sparekontoen din når du åpner den. Du kan også endre kontonavn etter sparekontoen er åpnet, ved å gå til Kontoinformasjon. Velg sparekontoen din i listen og Endre kontonavn. Skriv inn nytt navn, og velg OK.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Du kan enkelt åpne sparekonto i nettbanken. Du kan opprette inntil fem sparekontoer og selv velge navn på disse. Gjeldende innskuddsrenter for sparekonto finner du her.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Vi tilbyr ikke IPA (individuell pensjonsavtale). Det var et spareprodukt som var mulig å tegne fram til 2006. Deretter ble avtalen erstattet med IPS. Du kan lese mer og starte sparing i IPS i nettbanken om du ønsker det.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Under Mine fond finner du oversikt over alle fondene dine. Trykk på navnet på hvert enkelt fond for å få opp informasjon om det aktuelle fondet.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Fond blir kurssatt på ulike tidspunkt om dagen, og Morningstar leverer flere ganger daglig nye kurser. Kursene blir oppdatert i nettbanken og på fondskontoen din etter hvert som kursene blir kjent.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Swing pricing på fond er et hjelpemiddel for å beskytte eksisterende andelseiere i et fond mot transaksjonskostnader som oppstår når det er høy tegning eller innløsning i et fond.
Forvalter kan ”svinge” NAV-kursen opp eller ned etter en fastsatt prosentsats hver gang netto tegning eller innløsning overskyter en forhåndsdefinert terskel. Prosentsats og terskelverdi er ikke offentlig tilgjengelig.
Kunder som skal kjøpe eller selge fond med ”Swing pricing” kan dermed ikke vite om de blir påvirket positivt eller negativt ettersom det er total netto tegning i fondet som blir lagt til grunn. Man vil ikke kunne vite verken før eller etter handel om kursen har blitt ”svungt” eller hvilken vei den eventuelt har svunget. Det er derfor umulig å si hvordan dette vil påvirke deg som kunde da det også kan tenkes at du kan kunne tjene på dette om du handler motsatt vei av majoriteten i markedet.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Avkastningen i nettbanken og prospektet viser den faktiske avkastningen fondet har gitt når forvaltningsavgiften er trukket fra.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
En fondskonto kan ikke benyttes som en belastningskonto da det ikke er et reelt kontonummer. For å unngå misforståelse viser vi depotnummeret på sju siffer. Det er ikke mulig å bruke kontoen ved innbetaling fra annen bank, eller som belastningskonto ved regningsbetaling.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Du kan endre kontonavn på alle kontoene dine i nettbanken.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Du kan enkelt overføre BSU-kontoen din til oss når du er innlogget i nettbanken. Velg "Jeg vil flytte BSU-kontoen min fra annen bank" og signer flytteskjemaet med BankID. Hvis du ikke har BankID kan du signere manuelt og send flytteskjema per post. Skriv ut flytteskjemaet og signer det. Send orginalen til: Sbanken ASA v/ bankdrift, postboks 7077, 5020 Bergen. Vi tar oss av resten.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Du kan enkelt åpne en BSU-konto i nettbanken.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
I fondslisten vår kan du se hvilke fond som investerer i selskaper som anses som etisk uakseptable eller tvilsomme, og hvilke fond som har en positiv etisk profil. Vi har merket fond med ikonene; to grønne blad, et grønt blad, et gult blad og en rød varseltrekant.
Klikker du på ikonene for etisk merking i fondslisten kan du lese mer om hvorfor et bestemt fond har fått en gitt merking.
To grønne blad
Er du veldig opptatt av etikk og samfunnsansvar velger du fond med to grønne blader.
Fondet har et spesielt høyt fokus på miljø, menneskerettigheter og styresett, og tar aktivt samfunnsansvar gjennom sin strategi. Fondet har et aktivt forhold til Oljefondets eksklusjonsliste og følger også Sbankens retningslinjer for samfunnsansvarlige investeringer.
Ett grønt blad
Fondet anerkjenner og følger internasjonale standarder for etiske og samfunnsansvarlige investeringer. Fondet har et aktivt forhold til Oljefondets eksklusjonsliste og følger også Sbankens retningslinjer for samfunnsansvarlige investeringer.
Ett gult blad
Fondet anerkjenner og følger internasjonale standarder for etiske og samfunnsansvarlige investeringer. Fondet følger ikke Sbankens retningslinjer for samfunnsansvarlige investeringer fullt ut.
Rød varseltrekant
Fondets investeringer bryter med grunnleggende retningslinjer for samfunnsansvarlige investeringer.
I vårt arbeid for å vise deg hva fondene investerer i har vi valgt å legge FN sine konvensjoner og prinsipper til grunn, i tillegg til at vi sjekker om det investeres i seslaper som er på Oljefondet sin eksklusjonsliste. Du kan lese mer om etisk merking her.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Du betaler ingen kjøpsgebyr når du handler fond i Sbanken-konseptet, og vi tar heller ingen salgsgebyr.
Alle verdipapirfond belastes med et årlig forvaltningshonorar. Dette honoraret går til forvaltningsselskapet, som betaling for forvaltning og administrasjon av midlene i fondet. Forvaltningshonoraret oppgis i en årlig prosentsats, og er høyere for aktivt forvaltede fond enn for indeksfond. Prisen varierer i dag fra 0,10 % - 3,30 %.
Enkelte fond har også suksesshonorar i tillegg til det faste årlige forvaltningshonoraret.
Ønsker du å få bedre avkastning enn markedet må du velge blant de aktive fondene. Da får du muligheten til å oppnå en høyere avkastning enn indeks, men risikerer samtidig også å få mindre. Er du derimot fornøyd med marginalt lavere avkastning enn markedet (indeksen), er passive indeksfond utmerkede sparealternativer.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Det finnes mange ulike typer verdipapirfond. Hvilken som passer deg er individuelt og avhenger blant annet av ønsket risiko og tidshorisont. Ta gjerne kontakt med en rådgiver som hjelper deg med å finne de fondene som passer deg med fokus pådine behov - helt uforpliktende.
Likviditetsfond
Et likviditetsfond låner ut kortsiktige lån (varighet under 1 år) til ulike bedrifter. Bedriftene betaler da rente på disse lånene, og denne renten tilfaller deg som «utlåner», minus forvaltningsavgiften. Forvaltere passer på at pengene blir lånt ut til sikre bedrifter med god kredittrating, slik at det er liten sjanse for at bedriften går konkurs før lånet er tilbakebetalt. Det er fortsatt risiko involvert i investering i likviditetsfond.
Passer for korte sparehorisonter fra 1 år.
Obligasjonsfond
Obligasjonsfond investerer i rentepapirer med løpetid som er lengre enn 1 år. I forhold til likviditetsfond vil forventet risiko og avkastning være høyere, men fortsatt en god del lavere enn aksjefond.
Det kan være store variasjoner i risiko og avkastning mellom obligasjonsfond. Dette avhenger av hvor lange rentepapirer fondet investerer i og hvor sikre rentepapirene er. En obligasjon vil ha høyere avkastning/risiko jo lengre løpetid det er på rentepapirene. Obligasjonsfond blir gjerne klassifisert i 3 forskjellige kategorier basert på hvor lange rentepapirer fondet investerer i. Disse er 0-2 år, 2-4 år og mer enn 4 år. I tillegg finner man obligasjonsfond som investerer i papirer med forskjellig sikkerhet. Her er det hovedsakelig to kategorier: Investment grade (sikrest) og High Yield.
Passer for sparehorisonter påminimum 2-3 år.
Kombinasjonsfond
Et kombinasjonsfond er et fond som investerer både i aksjer og rentepapirer. Det kan for eksempel være fond som investerer 50 prosent av forvaltningskapitalen i aksjer, og de resterende 50 prosent i rentebærende papirer. Fordelingen vil som regel variere mellom de ulike kombinasjonsfondene, og kan også variere over tid.
Kombinasjonsfondene deles inn i ulike grupper:
Sparehorisont denne typen fond passer foravhenger av aksjeandel, men ligger mellom minimum 1 år til 5 år.
Aksjefond
Et aksjefond er et fond som investerer sine midler i mange ulike aksjer, noe som fører til at risikoen blir betydelig lavere i forholdtil å spare i enkeltaksjer. Aksjefond kan deles inn i flere kategorier i forhold til hvilke bedrifter fondet investerer i og geografisk plassering av disse selskapene. Våre rådgivere anbefaler å spre dine plasseringer i flere fondstyper og markeder for å redusere risikoen ytterliggere.
Aksjefond passer for deg som har en lang sparehorisont, gjerne mer enn 5 år.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Det kan du, men sparingen må stå i ditt navn. Du kan opprette flere fondskontoer, og gjerne navngi hver konto med navn på barnet så blir det lettere å holde styr på.
Du kan enkelt opprette en spareavtale i fond, med minstebeløp på 300 kroner per måned. For å komme i gang kan du velge en av våre fondspakker, eller sette sammen fond selv. Du kan endre eller avslutte spareavtalen når du måtte ønske.
Fondssparing har en høyere forventet avkastning enn sparing på bankkonto. Men du kan også starte en tradisjonell banksparing ved å opprette en fast overføring til ønsket konto.
Sparing i barnets navn
Det er ikke mulig å spare i barnets navn i Sbanken-konseptet, men du kan gi kontoene og spareavtalene navnet til barnet. Både fondsandeler og innskudd kan overføres til barnet når det er fylt 18 år og har et eget kundeforhold her.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Du kan registrere en ordre når du måtte ønske, men en handel blir kun gjennomført i børsens åpningstid.
Hvis du endrer eller sletter en eksisterende ordre utenfor børsens åpningstid vil endringen først vise i nettbanken klokken 08.15 påfølgende børsdag.
Du kan registrere en aksjeordre ved å manøvrere deg fra sidene Markedsoversikt og Kurslister til ønsket aksje, eller ved å søke opp ønsket aksje i feltet hvor det står Søk ticker/selskap.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Belåningsgraden sier hvor mye et verdipapir kan belånes. Det vil være forskjellig belåningsgrad avhengig av hvilket verdipapir du kjøper.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Verdipapirkreditt er et produkt hvor du kan låne penger med sikkerhet i aksjer. Du kan bruke kreditten til kjøp av nye verdipapirer.
Merk at du må ha noe egenkapital for å kunne benytte deg av kreditten. Sbanken-konseptet er levert av DNB Bank ASA, og DNB kan ta pant i dine fremtidige aksjer, men du må være innenfor egenkapitalskravet for den aktuelle aksjen (aksjeverdi - belåningsgrad = egenkapitalskrav).
Aksjene som kan belånes har ulik belåningsgrad (inntil 80 %). Maks tilgjengelig for handel er hva du maksimalt kan benytte av innvilget kreditt i tillegg til egne midler, gitt høyeste belåningsgrad. I ordrebilde for den aktuelle aksjen vil du få opp disponibelt beløp for kjøp, gitt belåningsgraden til aksjen du ønsker å handle.
Vi gjør oppmerksom på at bruk av verdipapirkreditt medfører en økt risiko og anbefaler at du gjør deg kjent med hvordan produktet fungerer før du tar det i bruk.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
En markedsalarm sendes umiddelbart til valgte kanaler i det øyeblikk det valgte kriteriet oppfylles, og blir deretter inaktiv.
En nyhetsalarm sendes umiddelbart til valgte kanaler i det øyeblikk en aktuell nyhet blir offentliggjort, og forblir aktiv.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Det er gratis å motta alarmer på SMS og e-post.
For å deaktivere alle alarmer: Send SBANK STOPP til 2077.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Du kan registrere en ordre med gyldighetstid inntil 20 virkedager. Bruk gjerne kalenderen for å se hvilke datoer du kan velge.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
For å få tilgang til ordredybde må du abonnere på sanntidsinformasjon som koster 99 kroner per måned. Tjenesten kan også avsluttes i nettbanken om du ønsker det.
Ordredybde finner du også ved å søke om den aktuelle aksjen i Kurslister eller Markedsoversikt.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Du kan flytte aksjer og fond enkelt i nettbanken.
Du velger om du vil flytte aksjene inn på en aksjesparekonto eller vanlig aksjekonto. Velg rett veiviser for å fylle ut skjema. Følg anvisningen i nettbanken.
Flyttingen tar normalt sett ikke mer enn 10 virkedager, men kan ta lengre tid avhengig av hvor lang tid avsenderbank bruker på å flytte aksjene ut. Vær oppmerksom på at enkelte banker / kontoførere tar gebyrer for å flytte fond ut fra seg.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Du kan søke om kreditt, endre den og avslutte en eksisterende kreditt i nettbanken.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Hvis du har aktive ordre, finner du dem under aktive ordrer som en gul linje over Mine aksjer . Velg den aktuelle ordren for å ekspandere den. Du kan velge å endre eller å slette ordren.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Det er ikke mulig å endre gyldighetsdatoen på ordrer som har gyldighet ut dagen. Dersom du har registrert en ordre som utløper minst en virkedag frem i tid kan du kontakte vårt aksjebord på telefon 55 26 02 22 så kan vi endre gyldighetsdato for deg.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Når du selger en aksje, er det en oppgjørstid på to virkedager før beløpet blir tilgjengelig for uttak. Du finner oppgjørsdatoen under ordrehistorikk. Datoen er merket likviddato.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.
Du kan enkelt endre spareavtalen din under Mine spareavtaler. Du kan endre trekkdato og beløp, og justere fordeling og hvilke fond som skal inngå i spareavtalen.
Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.