Hopp til innhold

Skal bedriften spare på konto eller i fond?

Hva du skal velge når bedriften går bra og du har penger til overs er ikke alltid lett å vite. Lær hvordan bedriften din kan spare forsiktig, litt mer vågalt - eller et sted midt i mellom.

Vi har sparemåten for din bedrift, enten bedriften tenker langsiktig eller trenger pengene på kort sikt. Fondssparing har ulikt risikonivå. En sparekonto er derimot helt risikofri og gir umiddelbar tilgang på pengene til bedriften.

Fondssparing for bedriften

Sparing på konto er trygt og stabilt, men det er ikke nødvendig å ta stor risiko for å spare i fond. Det er likevel sånn at høyere risiko gir større potensiale for avkastning.

Kort fortalt passer fondshandel for bedrifter som har penger til overs som kan investeres for en lengre periode, og som tåler svingninger.

😇 Lavere risiko 

Hvis bedriften har lyst på høyere avkastning enn det som er mulig å få på en sparekonto, men samtidig vil unngå de store svingningene, kan rentefond være tingen.

Det finnes to typer rentefond: pengemarkedsfond og obligasjonsfond. 

Pengemarkedsfond har har den laveste risikoprofilen av de to, men også lavere potensiale for avkastning. Pengemarkedsfond passer for kortere sparehorisonter på rundt ett år.

I fondslisten vår kan du se utvalget av pengemarkedsfond bedriften kan investere i hos oss.

🥰 Midt i mellom 

Hvis bedriften ønsker å ta litt mer risiko enn pengemarkedsfond, kan rentefond av typen obligasjonsfond være noe som passer. Obligasjonsfond varierer stort både i risikoprofil og i forventet avkastning. Generelt sett svinger obligasjonsfond mer enn pengemarkedsfond, men de gir også større potensiale for avkastning.

Det er lurt å se på risikomerkingen av fondet, og gjerne lese litt om fondet før bedriften investerer. Obligasjonsfond passer for bedrifter som skal spare i mer enn ett år.

Her kan du se hvilke obligasjonsfond du kan investere i hos oss.

Kombinasjonsfond er en annen type fond som kan passe for bedrifter som ønsker noe midt i mellom. Kombinasjonsfond inneholder både obligasjoner og aksjer. Denne typen fond gir gode muligheter for tilpasning av hvor stor risiko du ønsker å ta, uten at du selv må sette sammen en portefølje av rentefond og aksjefond.

Her kan du se listen over kombinasjonsfond som er tilgjengelige hos oss.

😎 Litt mer vågalt 

For langsiktig sparing i bedriften er det aksjefond som gjelder. Du må tåle at sparepengene svinger i verdi, men til gjengjeld kan bedriften bli sittende igjen med en ganske pen avkastning. Sparehorisonten til bedriften bør være minst fem år, og gjerne lenger.  

Bedriften din kan velge mellom aktive aksjefond der en forvalter prøver å få bedre avkastning enn markedet, eller billigere indeksfond hvor forvalteren prøver å gi deg samme avkastning som markedet. 

Og så er det selvfølgelig mulig for bedriften å spare trygt og vågalt samtidig. Velg en kombinasjon av flere fondstyper eller innskudd, slik at bedriften varierer graden av risiko, men fortsatt gir rom for god avkastning.

🌱 Etisk merking

Hvis bedriften er opptatt av at investeringene er ansvarlige, så rangerer vi alle våre fond med etisk merking, og et merke for lav C02-risiko.

Du kan se fondene med den høyeste etiske merkingen, og lav C02-risiko, i fondslisten vår.

Husk at fond ikke har bindingstid - du står alltid fritt til å selge eller bytte fond. Hvis bedriften selger fond, tar det 2 til 7 virkedager før pengene er på konto. Salg av fond i bedriften medfører realisjon (det blir beregnet skatt). 

Sparekonto for bedriften

Hvis bedriften din har begrenset med overskudd, eller svingende omsetning som gjør at pengene må være lett og raskt tilgjengelig, er sparekonto et godt alternativ til fondssparing. Sparing på konto er selvfølgelig helt risikofritt for bedriften din siden verdien ikke svinger med markedet.

På sparekontoen hos oss får bedriften din god rente, ingen binding, og ingen begrensninger i antall uttak. Og det er selvfølgelig ingen gebyrer på kontoen. Enkelt og greit. 

Spørsmål om fondshandel

Hvordan flytter jeg bedriften sine fond til Sbanken?

Den som er ansvarlig for å handle fond for bedriften må fylle ut et flytteskjema, og sende det til oss.

Her finner du hvordan flytte aksjer og fond, i tillegg til selve flytteskjemaet.

Hjalp dette svaret deg?
Hjalp dette svaret deg? Ja Nei
Avbryt

Takk for tilbakemeldingen din!

Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.

Hvilke fond bør jeg velge når jeg handler som bedriftskunde?

Vi tilbyr dessverre ikke rådgivning for bedriftskunder i dag, men besøk gjerne siden vår for fondsinspirasjon. Der finner du fond sortert på blant annet sektor, etikk og samfunnsansvar, og kostnader.

Hjalp dette svaret deg?
Hjalp dette svaret deg? Ja Nei
Avbryt

Takk for tilbakemeldingen din!

Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.

Hvordan kommer jeg i gang med fondshandel i bedriftsbanken?

Det er enkelt for bedriften din å komme i gang med fondshandel.

Du finner veiledning for å komme i gang med fondshandel for bedriften din her.

Hjalp dette svaret deg?
Hjalp dette svaret deg? Ja Nei
Avbryt

Takk for tilbakemeldingen din!

Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.

Hva er etisk merking av fond?

I fondslisten vår kan du se hvilke fond som investerer i selskaper som anses som etisk uakseptable eller tvilsomme, og hvilke fond som har en positiv etisk profil. Vi har merket fond med ikonene: to grønne blad, et grønt blad, et gult blad og en rød varseltrekant.

Klikker du på ikonene for etisk merking i fondslisten kan du lese mer om hvorfor et bestemt fond har fått en gitt merking.

To grønne blad

Betyr at fondet har et spesielt høyt fokus på miljø, menneskerettigheter og styresett, og tar aktivt samfunnsansvar gjennom sin strategi. Fondet har et aktivt forhold til Oljefondets eksklusjonsliste og følger også Sbankens retningslinjer for samfunnsansvarlige investeringer.

Ett grønt blad

Betyr at fondet anerkjenner og følger internasjonale standarder for etiske og samfunnsansvarlige investeringer. Fondet har et aktivt forhold til Oljefondets eksklusjonsliste og følger også Sbankens retningslinjer for samfunnsansvarlige investeringer.

Ett gult blad

Betyr at fondet anerkjenner og følger internasjonale standarder for etiske og samfunnsansvarlige investeringer. Fondet følger ikke Sbankens retningslinjer for samfunnsansvarlige investeringer fullt ut.

Rød varseltrekant

Betyr at fondets investeringer bryter med grunnleggende retningslinjer for samfunnsansvarlige investeringer.

I vårt arbeid for å vise deg hva fondene investerer i har vi valgt å legge FN sine konvensjoner og prinsipper til grunn, i tillegg til at vi sjekker om det investeres i selskaper som er på Oljefondet sin eksklusjonsliste. 

Du kan lese mer om etisk merking her.

Hjalp dette svaret deg?
Hjalp dette svaret deg? Ja Nei
Avbryt

Takk for tilbakemeldingen din!

Dette hjelper oss til å gjøre banken bedre.