Hopp til innhold

Etter fusjonen med DNB 2. mai 2023 er Sbanken et konsept levert av DNB Bank ASA. Det er DNB Bank ASA som er juridisk avtalepart for og leverandør av alle tjenester i Sbanken-konseptet. Denne siden ble sist oppdatert da Sbanken var et selvstendig finansforetak.

Passer IPS for meg?

Individuell pensjonssparing (IPS) er veldig bra for mange, men ikke alle. Har du bestemt deg for å spare til pensjon kan IPS være det beste alternativet, men tenk på dette først.


Pengene blir låst

Du kan tidligst ta ut noe fra IPS-avtalen når du er 62 år, og utbetalingene må gå over en lang periode.

Hva om du får behov for å kjøpe ny bil? Eller hva om du vil hjelpe barna med egenkapital til kjøp av bolig?

Skattefradraget

Du får et skattefradrag når du sparer i IPS, men du må betale skatt på hele beløpet når du tar pengene ut igjen.

Skattefradraget kan derfor minne om et rentefritt lån fra staten, og IPS er først ekstra gunstig hvis fradraget også blir investert.

Både det du får i fradrag og det du må betale i skatt ved uttak følger skattesatsen for alminnelig inntekt*, og den kan være endret til du skal starte uttaket.

Du har god tid

Det viktigste er at du har nok penger til uforutsette utgifter. Setter du penger inn på IPS kan du ikke ta disse ut igjen hvis du trenger det.

Selv om du ikke starter sparing i IPS i år, betyr ikke det at det er for sent. Kanskje IPS er riktig for deg, men først om noen år?

Ta deg god tid, tenk deg godt om, før du låser pengene dine i mange år.

Er du usikker på om du kan låse pengene så lenge, men likevel vil spare til pensjon? Sjekk ut vanlig fondssparing. Der har du ingen bindingstid og kan velge mellom ferdige fondspakker, plukke fond selv eller overlate valget til spareroboten.