Hopp til innhold

Etter fusjonen med DNB 2. mai 2023 er Sbanken et konsept levert av DNB Bank ASA. Det er DNB Bank ASA som er juridisk avtalepart for og leverandør av alle tjenester i Sbanken-konseptet. Denne siden ble sist oppdatert da Sbanken var et selvstendig finansforetak.

Pass deg for nye svindelmetoder

Nå er det ekstra viktig å være på vakt mot svindelforsøk. Svindlerne har blitt smartere og bruker mer avanserte metoder for å lure deg. Vi forklarer hvordan de jobber nå, og hva du må gjøre hvis du tror noen prøver å lure deg.


Den siste tiden har svindelaktiviteten mot kundene våre økt, og det er to fremgangsmåter som går igjen. Men før vi forklarer hvordan svindlerne jobber, så skader det ikke å repetere at en bank aldri vil kontakte deg for å be om sensitiv informasjon. Det gjelder for eksempel spørsmål om å gi fra deg eller bekrefte:

  • Fødselsnummeret ditt
  • BankID eller BankID mobil
  • Aktiveringskode for Sbanken-appen
  • Andre passord, PIN-koder eller kortinformasjon.

Dersom du får en telefon og er usikker på om henvendelsen er legitim, så kan du avslutte samtalen og ringe oss på telefon 55 26 00 00. Det er også mulig å ta kontakt med oss på chat når du er logget inn i nettbanken.

I tilfeller der du kontakter oss på telefon, så kan vi noen ganger be deg om å oppgi personnummeret ditt eller svare på kontrollspørsmål. Men det er viktig å huske at dette ikke skjer ved at vi kontakter deg uoppfordret.

Nye svindelmetoder

Det er to fremgangsmåter som går igjen, og som svindlerne har benyttet til å lure Sbanken-kunder og kunder i andre banker. Metodene trenger ikke være helt like hver gang, men hvis du kjenner prinsippene så vil du nok forstå hva som er i ferd med å skje før du har blitt lurt.

I det ene tilfellet ønsker svindlerne at du bekrefter innlogging i nettbanken og betalinger med BankID mobil. Husk at du aldri må bekrefte BankID mobil på forespørsel fra andre. 

I det andre tilfellet er målet at du skal oppgi aktiveringskoden for Sbanken-appen, slik at svindlerne kan aktivere den på sin egen telefon. Det starter i mange tilfeller med at du får en sms:

"Vi mistenker uautorisert aktivitet på kontoen din. Kundeservice vil kontakte deg snart. Vi ringer fra 55 26 00 00. Vennlig hilsen Sbanken.no"

Deretter blir du oppringt fra det nevnte telefonnummeret, som er Sbankens sitt. Dette kalles for "spoofing", og er en teknikk som gjør at svindlere kan utgi seg for å ringe fra et ekte eller falskt norsk telefonnummer.

Deretter vil personen som tar kontakt forsøke å få deg til å bekrefte BankID på mobil eller gi fra deg BankID-opplysninger. Så vil de aktivere Sbanken-appen på sin egen telefon og begynne å gjøre betalinger fra kontoene de har fått tilgang til.

Hva gjør du hvis du har blitt lurt?

  • Ring oss umiddelbart og fortell hva som har skjedd.
  • Bytt eventuelle passord du har gitt fra deg.