Hopp til innhold

Pass opp for sosiale svindlere

Svindlere som søker kontakt gjennom sosiale medier blir stadig mer smidige og manipulerende i måten de tilnærmer seg ofrene sine.


Svindel gjennom sosiale medier har økt jevnt de siste årene, og svindlerne blir stadig mer utspekulerte. Et typisk scenario er at personer som tilsynelatende er høytstående yrkesmilitære, gjerne fra USA eller Canada, tar kontakt via sosiale medier. I det siste har det også dukket opp eksempler på at svindlerne bruker falske profiler som ser ut til å være norske.
Svindlerne legger inn mye på å vinne tillit, ofte over lang tid. Først når tillitsforholdet er godt etablert, vil de introdusere en situasjon som gjør at de trenger penger.

Vær oppmerksom

En ting er å passe på seg selv og unngå å selv gå i fellen til svindlerne. Men minst like viktig er det å være oppmerksom mot de rundt deg og kjenne igjen faresignalene hvis noen du kjenner er i ferd med å bli lurt. Våg å stille de kritiske spørsmålene og snakk med familiemedlemmer eller andre nære. Hvis du mistenker at du eller noen du kjenner blir svindlet, varsle politiet eller banken din.

Det kan være vanskelig å overbevise ofre for denne typen svindel, ofte kalt kjærlighetssvindel, om at de blir lurt. Det sitter ofte langt inne å tro på at en du har etablert et forhold til, slett ikke er den du tror. Hvis det allerede er overført penger kan det bli enda vanskeligere å forstå at det hele er svindel. Mange vil føle skam og skyld og vil ikke innse at de har latt seg lure. Har man først begynt å overføre penger, vet vi også at svindlerne kan begynne å opptre truende. Alt dette vil gjøre at mange vil føle seg fanget i situasjonen.

Det rike landet i nord

Norge er kjent som et rikt land med gode velferdsordninger. Derfor er nordmenn et ettertraktet mål for svindlere. Det finnes dessverre eksempler hvor store pengesummer har endt opp hos svindlere fra nordmenn utsatt for kjærlighetssvindel. Bak står som regel organiserte kriminelle nettverk – ikke enkeltstående kriminelle på jakt etter kjappe penger. Pengene går videre i tung kriminalitet som menneskehandel, prostitusjon, narkotikatrafikk og våpenhandel.

Vårt helt klare råd er at du aldri under noen omstendigheter overfører penger til noen du har blitt kjent med kun gjennom sosiale medier. Har du blitt utsatt for svindel? Avslutt all kontakt med svindlerne, stopp alle overføringer, anmeld forholdet til politiet og kontakt banken din. Kjenner du noen som du tror kan være utsatt for svindel? Prøv å snakke med vedkommende og søk hjelp om det trengs.