Hopp til innhold

Etter fusjonen med DNB 2. mai 2023 er Sbanken et konsept levert av DNB Bank ASA. Det er DNB Bank ASA som er juridisk avtalepart for og leverandør av alle tjenester i Sbanken-konseptet. Denne siden ble sist oppdatert da Sbanken var et selvstendig finansforetak.

Hvordan unngå å bli svindlet?

Mange kunder har tapt store summer i forbindelse med det de trodde var trygge og lønnsomme investeringer.


Vi har den siste tiden sett en stor økning i svindel i forbindelse med investering i kryptovalutta. Det er ofte store kriminelle nettverk som står bak, og de bruker utspekulerte metoder for å få tilgang til dine penger. Fellesnevneren er at svindlerne tar kontakt med et tilbud du rett og slett ikke kan si nei til.

Selv om investeringssvindel kommer i mange varianter er de mest utbredte nå for tiden falske investeringer i digital valuta som bitcoin eller i andre nye «systemer». Mange har lest eller hørt om bitcoin og andre kryptovalutaer. Det er lett å bli forført av historier om vanvittig avkastning på kort tid. Da er det viktig å være kritisk.

Hvordan foregår svindelen?

For å komme i gang med investeringen må du overføre penger til svindlerne, som du selvfølgelig skal få rask og sikker avkastning på. Ofte er svindlerne svært overbevisende, både høflige og profesjonelle, og opptrer som troverdige rådgivere.

Vi ser at flere kunder også opplever å få tilgang til tilsynelatende profesjonelle nettsider hvor de kan følge "utviklingen" på investeringen sin. Har du først fått kontakt med en slik rådgiver blir du gjerne kontaktet igjen med jevne mellomrom og oppfordret til å investere mer.

Problemene oppstår ikke før du ønsker å ta ut hele eller deler av investeringen din. Da får du ikke lenger kontakt med den du tidligere har snakket med. Eller du får kontakt, men de har utfordringer med å overføre pengene til deg. I stedet blir du oppfordret til å heller investere mer, og det raskt.

Husk at du i de aller fleste tilfeller selv står ansvarlig for betalinger og overføringer gjort i nettbanken, og at du i de tilfellene i utgangspunktet ikke har krav på erstatning. Har du først utført en betaling til svindlere, er pengene stort sett tapt.

Hvordan kan du unngå å bli utsatt for investeringssvindel?

  1. Ber de deg oppgi passord til nettbanken, kortinformasjon eller PIN-koder? En seriøs aktør vil aldri be deg oppgi sensitiv informasjon. Legg på telefonen eller slett e-posten. Trykk ikke på lenker, de kan inneholde virus.
  2. Er informasjonen du får troverdig? Lovnader om enorm avkastning på kort tid er ofte urealistisk, så vær kritisk.
  3. Blir du kontaktet av noen som er stresset og sier at du må skynde deg å overføre penger? En seriøs aktør vil aldri gjøre det. Legg på telefonen eller slett e-posten.
  4. Har du hørt om firmaet som kontakter deg? Et kjapt google-søk med firmaets navn og "scam", "svindel" eller lignende søkeord kan raskt gi deg indikasjoner på at det er ugler i mosen.
  5. Svindlerne tar vanligvis kontakt på telefon, e-post eller via en annonse på internett. Tenk deg om når du blir kontaktet: Er det naturlig at jeg blir kontaktet på denne måten? Hvorfor tar de kontakt med akkurat meg? Har du ikke gode svar, er det sannsynligvis svindel.


Har du blitt lurt?

Det kan skje alle. Svindlerne har blitt utrolig dyktige og mange har blitt lurt på samme måte. Det viktige nå er å anmelde saken til politiet og kontakte banken, slik at banken kan forsøke å hindre at flere blir lurt.

Til slutt må vi bare gjenta ordtaket som aldri ser ut til å bli utdatert. Høres det for godt ut til å være sant – så er det nok akkurat det.


Vil du lese mer om investeringssvindel?

Økokrim om bedrageri (ekstern lenke)

Finanstilsynet om forskjellige bedragerimetoder (ekstern lenke)