Hopp til innhold

Etter fusjonen med DNB 2. mai 2023 er Sbanken et konsept levert av DNB Bank ASA. Det er DNB Bank ASA som er juridisk avtalepart for og leverandør av alle tjenester i Sbanken-konseptet. Denne siden ble sist oppdatert da Sbanken var et selvstendig finansforetak.

Det du bør vite om rente

Lurer du på om du kan få bedre rente på lånet ditt? Da må du vite hva som er forskjellen på nominell og effektiv rente. Mange banker snakker konsekvent om nominell rente, men husk at den ikke forteller deg hele sannheten.

For å finne ut om du har gode betingelser på lånet ditt, bør du undersøke følgende:

  • Hva er effektiv rente på lånet ditt?
  • Hva betaler du i gebyrer? Betaler du for eksempel fakturagebyr eller termingebyr?
  • Kreves det at du er medlem i noe kundeprogram, og hva koster eventuelt det?
  • Hvilke andre kostnader er knyttet til lånet ditt? 

Hva er nominell rente?

Den nominelle renten er renten på et lån eller en kreditt. Gebyrer og lignende kommer i tillegg. Går du ut i fra den nominelle renten har du altså ikke hele bildet. En bank kan ha lav nominell rente, men høye gebyrer slik at du likevel betaler mer for lånet ditt enn i en bank med litt høyere nominell rente.

Hva er effektiv rente?

Den effektive renten er nominell rente pluss eventuelle gebyrer. Antall betalingsterminer og lånets løpetid påvirker også den effektive renten.

Det er den effektive renten som sier hva du faktisk må betale for pengene du låner.

Vær smart

Det er viktig å få vite hvor høy den effektive renten er før du inngår en avtale om lån. Når du sammenligner lån, er det den effektive renten som forteller hvor mye lånet egentlig koster, og det er derfor viktig å ta utgangspunkt i den når du skal velge hvor du vil ha lånet ditt.

Se derfor alltid etter effektiv rente når du sammenligner pristilbud fra banker. Vær klar over at noen prøver å gjemme den effektive renten siden den nominelle renten ser bedre ut, til tross for at lovverket krever at bankene oppgir både nominell og effektiv rente når tilbud om lån og kreditter markedsføres.