Hopp til innhold

Kjøpe din første bolig?

Det er mye å tenke på når du skal kjøpe din første bolig, og finansieringen er noe av det viktigste. Her forteller vi hva som skal til for å få boliglån.

 


Om du får lån og hvor mye du kan låne avhenger av flere ting. Finanstilsynets Boliglånsforskrift setter krav til blant annet inntekt, gjeldsgrad og egenkapital når du skal søke om boliglån. I tillegg ser vi på betalingshistorikken din.

Lurer du på hvor mye du kan låne? Det tar bare et par minutter å fylle ut en uforpliktende søknad på Sbanken.no, og du får svar med det samme.

Betalingsevne

Først og fremst må vi se at du kan betjene lånet ditt. For å få lån hos oss må du ha fast inntekt. Du kan maksimalt låne fem ganger inntekten din. Her ser vi på all gjelden du har - studielån, forbrukslån, kredittgjeld  og billån. Hvis du tjener 400 000 kroner i året kan du altså ikke ha mer enn 2 000 000 kroner i samlet gjeld.

Betal regningene dine

Ikke la ubetalte regninger ødelegge drømmen om din første bolig. Før vi gir tilbud om boliglån, sjekker vi at du ikke har betalingsanmerkninger eller inkassosaker. 

Egenkapital

For å låne penger til bolig må du ha minst 15 prosent egenkapital. Hvis du kjøper en bolig til 2 000 000 kroner, må du med andre ord ha 300 000 kroner eller mer i egenkapital. 

Den beste måten å spare til bolig for deg under 34 år er BSU. Du får den høyeste renten vi kan tilby, pluss et skattefradrag på det du sparer. Du kan spare inntil 25 000 kroner i året og få 5 000 kroner i skattefradrag. Hvis du er over 34 år anbefaler vi en sparekonto. 

Sjekk hvor mye du kan låne

Et finansieringsbevis er en bekreftelse på hvor mye du kan låne til kjøp av bolig. Husk å ha det klart før du skal i budrunde. Da vet du hvor mye du kan kjøpe bolig for, og du kan slå til raskt når du finner den rette boligen for deg. Finansieringsbeviset er ikke en bindende låneavtale og er gyldig i seks måneder. Det tar kun noen få minutter å søke om finansieringsbevis hos oss

Låner du sammen med noen?

Når du låner sammen med noen vil deres økonomiske situasjon påvirke hvor mye dere kan låne. Dersom din medlåntaker har betalingsanmerkninger eller har for mye gjeld, kan dette påvirke hvor mye dere kan få i lån eller gjøre at dere ikke får lån.

At du er medlåntaker på et lån sier ikke noe om hvor mye du eier av en bolig, kun at du er solidarisk ansvarlig for å betale inn på lånebeløpet. For å justere eller se eierandelene kan dere logge inn på Kartverkets sider (lenke til Kartverket.no)

Dere er solidarisk ansvarlig for lånet. Det betyr at hvis din partner ikke betaler sin del av lånet må du betale for begge.

Den som betaler hele eller deler av lånet for den andre parten har rett til å kreve tilbakebetaling (også kalt regress). Det betyr at du kan kreve tilbakebetalt det du har betalt i renter og avdrag for den delen av lånet som din partner er ansvarlig for. Dette ordnes mellom låntakerne og banken vil ikke være involvert her.

Hva koster det? Hvor mye kan jeg låne?
Lånetype Hjelp

Boliglån nedbetales etter en fast nedbetalingsavtale. Vi tilbyr inntil 85 % av boligens verdi som boliglån. Boligkreditt er en fleksibel låneform og fungerer som en kredittramme på en konto. Du velger selv når og hvor mye du betaler inn i slengen. Vi tilbyr inntil 60 % av boligens verdi som boligkreditt. Du må ha nedbetalt kreditten innen 30 år.

Legg inn den verdien du tror at boligen din har i dag. For andeler i borettslag er verdien eksklusiv fellesgjeld.

Velg hvor stor boligkreditt du ønsker. Husk at boligkreditt kun er tillatt opp til 60 % av boligens verdi.

Legg inn hvor høy fellesgjelden er på din andel i borettslaget.

Den effektive renten er nominell rente pluss eventuelle gebyrer. Den forteller hva lånet faktisk vil koste deg.

Avdragsfrihet betyr at du bare betaler renter på lånet, og ikke avdrag. Er lånet innenfor 60 % av boligens verdi, kan vi tilby avdragsfrihet.

Månedlig beløp:

,-

 • Lånebeløp:,-
 • Våre gebyrer: 0,-
 • Nominell rente: %
 • Effektiv rente: %
 • Totalpris over 20 år: ,-
 • Lån: Annuitetslån

Renter første måned:

,-

Hvis hele kreditten er brukt

 • Kredittramme:,-
 • Våre gebyrer: 0,-
 • Nominell rente: %
 • Effektiv rente: %
 • Kredittens varighet: 25 år

Årsinntekt er fastlønn før skatt er trukket fra. Variabel/midlertidig inntekt, som for eksempel bonus, skal ikke tas med.

Har du bil?
Antall barn under 18 år

Legg inn for eksempel studielån, billån, forbrukslån og boliglån.

Estimert lånebeløp

0,-

Dette kan du låne i tillegg til samlet lån fra før.
For å få en nøyaktig beregning, søk om lån og få et uforpliktende tilbud.